Arnika biljka – ulje za masažu, krema za lice, tinktura i čaj

Arnika je višegodišnja biljka iz porodice glavočika. Prepoznaje se po velikoj žutoj cvetnoj glavi. Latinski naziv je Arnica montana, a prema narodnim nazivima to je biljka brđanka, moravka, trava od majasila, veprovac. Arnika ima lekovita svojstva i od nje se prave ulje, krema, gel, mast, tinktura i čaj.

Karakteristike

Koren je valjkastog oblika. Iz njega se obrazuje stabljika, koja se slabo grana. Visina je do 60 cm. Po jedan cvet se nalazi na vrhu stabljike. Arnika cveta od maja do avgusta. Listovi su pri dnu, izduženog i jajolikog oblika. Biljka je prekrivena dlačicama.

Stanište

Arnika je rasprosranjena u većem delu Evrope. Na žalost postaje sve ređa, pa je u nekim zemljama pod zaštitom. U prirodi najviše raste na plodnim i vlažnim planinskim  livadama do 3000 m nadmorske visine. Zato je i zovu planinska arnika. U nekim zemljama se uzgaja. Ne raste na krečnjaku, pa je pouzdan bioindikator za tla koja su kisela i siromašna hranjivim materijama.

Arnika uzgoj

Može uspešno da se uzgaja. Arnika se razmnožava iz semena. Klijavost semena je u proseku oko 80 %, ali zavisi i od kvaliteta semena. Za veću proizvodnju preporučuje se sejanje u adekvatnim uslovima, a kasnije da se biljka presađuje na otvorenom. Arnika ima visoke zahteve u pogledu kvaliteta zemljišta, pa pre uzgoja treba uraditi analizu zemljišta, a onda u skladu sa tim odraditi i đubrenje radi postizanja optimalnog kvaliteta.

Arnika kao lek

Lekoviti delovi arnike, koji se koriste su pre svega cvetovi, ali i listovi i koren. Kad je u pitanju arnika homeopatija je koristi za spravljanje istoimenog leka, koji se pravi od cele biljke, uključujući i koren. Arnika sadrži arnicin, smolu, eterično ulje, tanine, vosak, šećer, organske kiseline, karotinoide, flavonoide, vitamin C. Glavna aktivna materija i farmakološki sastojak iz arnike je helenalin. On je siguran i koristan samo u malim količinama, dok je u većim otrovan, a može biti i fatalan. Zato upotrebu ove biljke treba prepustiti stručnjacima. Koristite samo standardizovane preparate od arnike u medicinske svrhe prema uputstvu, naročito kada je reč o unutrašnjoj upotrebi.
Biljka arnika deluje kao lek na rane, uboje, modrice, opekotine, ubode insekata. Ubrzava proces zarastanja. Ima analgetsko, antiseptičko, antiupalno, antibakterijsko i antifungicidno dejstvo. Danas se naročito koristi arnika krema za lice, pošto sprečava razvoj ili suzbija akne. Ovu kremu za lice na bazi arnike je moguće kupiti u apotekama. Arnika ulazi u sastav brojnih čajnih mešavina za lečenje grla, bronhija, gripa, infekcija, nesanice, lupanja srca… Klinička ispitivanja lokalno primenjena arnika može ublažiti bol kod osteoartritisa.

Kako se pravi ulje, tinktura i čaj za spoljnu upotrebu

Ulje od arnike

Ulje arnike za masažu se naročito koristi, ali postalo je popularno zbog svoje sposobnosti da ublaži bol. Zagreva tretirano mesto, što je naročito korisno kod sportskih aktivnosti. Može da se pravi tako što se sušeni cvetovi arnike drže u maslinovom ili suncokretovom ulju. Ali arnika ulje ima i da se kupi ukoliko želite da uštedite vreme.

Tinktura od arnike

Tinktura od arnike se pravi tako što 50 g suvih cvetova potopimo u 100 ml 70 % alkohola. Ostaviti da stoji 15-20 dana i povremeno promućkati. Procediti i čuvati u tamnoj flašici. Tinktura arnike upotrebljava se razblažena vodom protiv uboja i rana.

Čaj od arnike za spoljnu upotrebu

Velika kašika suvih cvetova arnike se prelije sa šoljom ključale vode. Nakon 10 minuta dospite još 2 šolje vode. Ovaj čaj je isključivo za spoljnu upotrebu. Koristi se za obloge, tako što krpu, maramicu ili gazu natopimo, te stavimo ili obavijemo bolno mesto na koži.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!