Zašto otiču noge? Zadržavanje vode u organizmu ili upala? Probajte ovaj čaj

Često se dešava leti, da otiču noge. Noge otiču češće kod starijih osoba. Pitamo se koji su razlozi, da li je opasno i kako to sprečiti. I kod zdravih osoba leti mogu oticati noge. Zdrave osobe nemaju mnogo razloga za zabrinutost, ali kod srčanih bolesnika stanje se pogoršava. Uz vidljive otoke, najčešće u predelu skočnih zglobova i stopala, mogu se javiti i trnjenje, bol i osećaj težine u nogama. Potrebno je izbegavati alkohol i so, zato što utiču na zadržavanje vode u telu. Oticanje se može sprečiti ako se pije više vode i čajeva, te ako se jede dosta svežeg voća i povrća. Neaktivnost može isto tako biti razlog. Dugotrajno sedenje i stajanje nije poželjno. Sigurno vam se desilo nekad da posle dugog putovanja autobusom imate otečene noge, a sve zbog sedećeg položaja. Isto tako se može desiti i kod kuće, ako previše sedite. Preporučuju se redovne šetnje. Oticanje nogu može biti zbog vrućine, odnosno visokih temperatura. Izbegavajte dugo izlaganje suncu i boravak u toplim prostorijama. Savetuje se tuširanje hladnom vodom i podizanje nogu kada se odmarate. Noge mogu oticati iz dva osnovna razloga: zbog zadržavanja vode u organizmu ili zbog neke upale koja je prisutna u zglobovima i tkivima.

Zadržavanje vode u organizmu

Oticanje nogu uzrokovano zadržavanjem tečnosti u tkivima nogu poznato je kao periferni edem. To može biti uzrokovano problemima sa sistemom venske cirkulacije, limfnim sistemom, jetrom ili bubrezima. Oticanje nogu nije uvek znak problema sa srcem ili cirkulacijom. Otok se može izazvati nakupljanjem tečnosti jednostavno zbog prekomerne težine, neaktivnosti, dugog sedenja ili stajanja ili nošenja uskih čarapa ili farmerki. Znači, moguće je i kod zdravih osoba. Ali ako postoje još neki dodatni simptomi, onda se treba obratiti lekaru. Da se zadržimo na oticanju nogu kod zdravih osoba. Izbegavajte so i alkohol, a pijte dosta vode i čaja. Posebno se preporučuje čaj od peršuna, ali i ostali čajevi koji su dobri diuretici i koji će pomoći da se izbaci nagomilana voda iz organizma. Svakodnevna šetnja se preporučuje.

Čaj od peršuna

Za pripremu čaja od peršuna treba nam veza peršunovog lista. Ide 5 kašika seckanog lista peršuna na 1 l ključale vode. Iseckati list peršuna i ubaciti u ključalu vodu. Odmah sklonite sa ringle i poklopite. Posle 20 minuta procedite i pijte čaj od peršuna tokom dana. Pije se čaj do 7 dana pa se pravi pauza. Ovaj čaj se pokazao kao odličan za izbacivanje vode iz organizma, mada on ima i druge prednosti. Odlično čisti bakterije iz mokraćnih kanala.

Oticanje nogu zbog upale

Oticanje nogu takođe može biti uzrokovano upalom u zglobovima ili tkiva nogu. Bilo da je u pitanju normalan odgovor na povredu ili bolest ili zbog reumatoidnog artritisa ili drugog upalnog poremećaja. Obično se u tom slučaju oseća bol sa zapaljenskim poremećajima. Naročito velike tegobe tokom leta osećaju ljudi sa proširenim venama. Osim težine u nogama, kod njih se javlja bol i svrab.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!