Suve šljive ubacite u vodu, kuvajte i pijte svaki dan tokom zime. Izvanredan učinak

Kompot od suvih šljiva možemo praviti bilo kad, jer se suve šljive mogu kupiti tokom cele godine. Pa ipak, ovo je pravi topli napitak za zimu i hladno vreme. Tada ga i treba obilno koristiti. Ukus je odličan, ali nije reč samo o još jednom ukusnom piću, već je to i prirodan lek protiv zatvora i za čišćenje creva posle jake praznične trpeze. Odlično reguliše probavu.

Priprema

Mogu se koristiti suve šljive sa ili bez koštice. Suve šljive se prvo dobro operu. Stavićemo ih u cediljku i uključiti mlaz tople vode. Zatim stavite šljive u šerpu i sipajte vodu. Može se ostaviti tako, da stoje u vodi par sati, da upiju vodu i nabubre. Potom se kuvaju u toj vodi 15 minuta, dok potpuno omekšaju. Začinjava se rendanom korom limuna i cimetom po želji. Može se piti topao bez šećera ili se dodaje šećer po želji. Druga mogućnost je da ga pijte prohlađenog, a u tom slučaju se dodaje med po želji.

Sastojci

15 suvih šljiva
500 ml vode
šećer ili med
rendana kora limuna
cimet

Lekovita svojstva suvih šljiva

Suve šljive su kod nas najpoznatiji narodni lek za redovno pražnjenje creva. Preventivno deluju i na druge tegobe, koje su s tim u vezi, kao na primer na hemoroide. Čišćenjem creva, čisti se krv i ceo organizam. Za detoksikaciju organizma uzimajte suve šljive 1 sat pre jela. Suve šljive su najpoznatije po tome što su korisne za digestivno zdravlje, odnosno po svom efikasnom učinku protiv opstipacije, za redovno pražnjenje creva. Ali to nije jedino za šta su suve šljive korisne. Suve šljive štite mozak od štetnog uticaja slobodnih radikala. Naučnici smatraju da su dobre za kardiovaskularno zdravlje, ali i da imaju antikancerogene efekte. Sadrže značajan nivo kalijuma, a on pomaže u održanju normalnog krvnog pritiska i time se smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Bogatstvo antioksidansima, kao što je beta-karoten, čini suve šljive jako poželjnom namirnicom. Suve šljive su značajne za regulisanje nivoa holesterola. Vlakna koja sadrže imaju ulogu u snižavanju holesterola. Suve šljive nisu preterano kalorične, ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi, tako da se dosta koriste u dijetama za mršavljenje. Interesantno je da upravo vlakna koja sadrže, sprečavaju preteranu apsorpciju šećera u krvotok. Dokazano je da podstiču sitost. Ono što je dobro, suve šljive će vas zasititi posle nekog dijetalnog obroka, a od njih se nećete udebljati. Odlične su i za zdravlje kostiju, te se njihovim konzumiranjem smanjuje rizik od osteoporoze. Uzimanjem suvih šljiva sprečava se gubitak koštane mase kod žena u postmenopauzi. Njihovim konzumiranjem se umanjuje negativan efekat zračenja na koštanu masu, pa tako osobe koje su na ovoj vrsti terapije obavezno treba da ih uvrste u ishranu. Zatim, može se reći da podstiču izlučivanje mokraće, korisne su u lečenju reumatizma, arteroskleroze i anemije. Sadrže dobre količine gvožđa. Pokazale su se kao odličan saveznik za negu lepote. Usporavaju procese kao što su opadanje kose i prebrzo starenje kože. Suve šljive su, možemo reći, izuzetna namirnica za zdravo starenje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!