Kapi gloga tradicionalno sredstvo za jačanje srca

Kapi gloga se kupuju  u apotekama, a moguće ih je napraviti i kod kuće. Glog je izrazito lekovita biljka, poznata po crvenim plodovima gloginjama, a za tinkturu se koriste još cvasti i listovi. Delovanje kapi gloga je usmereno pre svega na zdravlje i jačanje srca.

Dejstvo

Kapi gloga od cvetova i listova se koriste u slučaju nervoze i napetosti, uzrujanosti, uzbuđenja, nesanice, gušenja i grčeva. Kod nekih osoba ovi simptomi više utiču na srce i kažemo da imaju ’’nervozno’’ srce. Tada upotreba kapi od gloga deluje blagotvorno. Glogove kapi se koriste i za normalizaciju povišenog krvnog pritiska. Pozitivno dejstvo kapi gloga ispoljava se i kod mlađih i kod starijih osoba podjednako dobro.
Kapi gloga mogu se praviti i od ploda gloga. Ove kapi deluju povoljno na prokrvljenost srčanog mišića, na snagu kontrakcije srca i normalizaciju ritma rada srca. Upotreba ovih kapi je preporučljiva osobama kod kojih je srce oslabilo, za jačanje i kao preventiva.

Kako da sami napravite kapi gloga

Kapi gloga ili tinktura može da se napravi tokom cvetanja gloga. Za pripremu su nam potrebni cvetovi i listovi gloga. Sitno se iseckaju i stave u staklenu teglu. Zatim preliti sa alkoholom, zatvoriti teglu i izmućkati. Ostaviti teglu da stoji 21 dan. Nakon tog vremena sadržaj procediti i preliti u tamniju flašicu koja se hermetički zatvara i čuvati na tamnom i hladnom mestu. Napravljena količina je dovoljna za 90 dana.

Sastojci

60 g cvetova i listova gloga (mešavina)
0,3 l 96% medicinskog alkohola

Upotreba


15 kapi gloga razmutiti u 1 dl vode. Piti 30 minuta pre jela. Pije se svaki dan 3 puta i tako 90 dana, a onda se pravi pauza.

Tinktura se može praviti i sa gloginjama, odnosno plodovima umesto cveća i listova. Bobice treba pritisnuti kako bi sve vreme bile nagnječene. U slučaju bobica, tegla treba stajati 1 mesec. Teglu treba povremeno promućkati, ali pazite da bobice ne dođu u dodir sa kiseonikom iznad alkohola, a ispod poklopca

Ograničenja u upotrebi

Ne koristiti sa lekovima ili konsultovati lekara. Zbog prisustva alkohola ne daje se trudnicama, dojiljama i deci ispod 12 godina.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!