Ako jedete grožđe mesec dana, neverovatne promene će se desiti u vašem organizmu

Ako uzimate grožđe svaki dan tokom mesec dana, očekujte pozitivne promene u vašem organizmu. Grožđe u sebi sadrži mnoštvo korisnih sastojaka i zašto bi neko sad koristio veštačke multivnitaminske preparate. Otkad je sveta ljudi uživaju u ukusu grožđa. Osim što je ovo voće jako ukusno, ono ima moć da poboljša zdravlje, ako se redovno konzumira. Da bi učinak na zdravlje bio što bolji jedite različite sorte i različite boje grožđa.

Najkompletnije voće

Grožđe se danas smatra za najkompletnije voće, zato što sadrži pregršt korisnih sastojaka, među kojima su dobro izbalansirani vitamini i minerali, šećeri i kiseline, vlakna, te značajni antioksidansi. Kao namirnica ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Možda niste znali, ali to je zapravo jedna od najhranjivijih namirnica koju možete pojesti. Naučnici su u samo jednoj bobici grožđa otkrili čak 1600 blagotvornih sastojaka. Bioaktivna jedinjenja su pretežno skoncentrisana u pokožici, tako da je bolje jesti sveže grožđe, nego piti sok od grožđa.

Aktivni sastojci

Teško je pobrojati sve dobre sastojke u grožđu. Najznačajniji su antioksidansi, od kojih se posebno ističe rosveratol. To je ključni nutritijent u grožđu. Pripada grupi polifenola. Ima antikancerogena svojstva, snižava pritisak i loš holesterol, ima pozitivan uticaj na zdravlje srca, memoriju i dugovečnost. Tu su i drugi značajni antioksidanski kao beta karoten, vitamin C, elaginska kiselina, lutein, likopen i kvercetin.

Prednosti koje konzumiranje grožđa nosi sa sobom

Kao što smo već rekli grožđe dobro utiče na zdravlje srca, pošto snižava loš holesterol i krvni pritisak, a ima i niz drugih prednosti. Nakon perioda redovnog konzumiranja grožđa imaćete više energije. Grožđe sadrži proste ugljene hidrate, koji prirodno obezbeđuju energiju organizmu. Dijabetičari treba da budu na oprezu i da se konsultuju sa svojim lekarom, da li i koliko konzumirati grožđa. Iako značajno po sadržaju šećera, grožđe pozitivno utiče na mršavljenje. 100 grama grožđa ima 69 kalorija, što i nije mnogo. Sastojci iz grožđa pomažu probavnom sistemu da odlično funkcioniše. Uz upotrebu grožđa, sa redovnim pražnjenjem creva neće biti problema. Antioksidansi iz grožđa imaju osobinu da neutrališu slobodne radikale, a to sa sobom nosi brojne prednosti. Jedna od njih je manji rizik oboljevanja od raka. Oni isto tako pomažu za očuvanje zdravlja očiju u smislu sprečavanja degenerativnih očnih bolesti. Antioksidans rosveratol deluje učinkovito na funkcije mozga, poboljšanje memorije, a sprečavanje demencije. Ima benificija i za usporavanje starenja kože i uopšte za dugovečnost. Od davnina se grožđe smatra za eliksir mladosti.

Vino

Najpoznatiji proizvod od grožđa je vino. Najznačajniji antioskidansi iz grožđa ostaju prisutni i posle fermentacije, tako da ih ima i u vinu. Stoga kada prođe sezona svežeg grožđa, ovi dobri sastojci mogu se uzimati iz dobrog vina. Umereno konzumiranje je jedino ispravno, zbog prisustva alkohola. Treba imati u vidu da crveno vino kod nekih osoba podiže pritisak. S druge strane vino je izuzetno dobro za srce, kao i sveže grožđe. Koliko je vino dobro za srce, objašnjava nam pojam francuski paradoks. Ovaj pojam se odnosi na smanjenu učestalost bolesti srca i krvnih sudova među populacijom u Francuskoj. Naime, iako oni uživaju u hrani, kao što su masni sirevi, nemaju očekivano visoku stopu srčanih bolesnika. To se objašnjava uživanjem i u crnom vinu, koje je bogato zaštitinim materijama. Izgleda da postoji snažna veza između konzumiranja crvenog vina i smanjene učestalosti srčanih oboljenja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!