ZA JAKE KOSTI I U STAROSTI: Jednu kašičicu ovih moćnih semenki dnevno uzimajte sa

Ako ga koristite u ishrani, svom organizmu činite veliku uslugu. Ako ga ne koristite, vreme je da počnete. Svrstavaju ga u mahunarke, žitarice i začine, ali to je manje bitno, a važnije je koliko stvarno doprinosi zdravlju. Ove sitne semenke su susam ili sezam. Bogat je nezasićenim masnoćama, proteinima, vitaminima i mineralima. Mogu biti različite boje, beli, crni i smeđi integralni susam. Semenke jesu sitne, ali je korist za zdravlje velika.

Korist za zdravlje

Zbog sadržaja kalcijuma i sposobnosti da duboko ulazi u tkiva, ima izuzetnu ulogu u očuvanju zdravlja i čvrstine kostiju. Posebno se preporučuje protiv osteoporoze. Naročito je važan za žene, između ostalog, jer reguliše menstrualni ciklus, ublažava bolove i simptome pms-a. Deluje odlično na zdravlje kože, elastičnost, protiv bora i suve kože, te na usporavanje procesa starenja. Susam je inače odličan antioksidans. Zbog prisustva korisnih masnoća, susam povoljno deluje na kardiovaskularni sistem, tako što snižava pritisak i holesterol, te smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Dobar je još protiv anemije i kao afrodizijak.

Kako uzimati susam

Susam se ne jede sam, nego se posipa po hrani. Često ga možete videli na hlebu i drugom pecivu. Jedan od najstarijih slatkiša na svetu je napravljen od susama i ušpinovanog šećera. To se pravi i prodaje i danas, a dolazi nam u obliku različitih štapića, štanglica i loptica. Međutim postoje i bolji načini kako da se iskoristi sva vrednost susama, na primer tako što se pravi miks susam i med, susam i maslinovo ulje ili susam i jogurt. Sigurni smo da će svako od vas naći neku kombinaciju koja mu najviše prija. Ne kupujte veće količine susama, jer je kvarljiv i može da se užegne. Najbolje je kupiti manju količinu i iskoristiti ga, odnosno napraviti nešto.

Susam i med

Ako pomešate susam i med dobićete savršen miks za zdrave i jake kosti. Potrebno je da nabavite kvalitetan susam i pravi domaći med. Takav med je sam po sebi lekovit, a on još očuva kvalitet susama i pojačava njegovu dejstvo. Susam je najbolje prvo zagrejati u tiganju, na blagoj temperaturi. Pazite da ne izgori. Treba samo da porumeni i pusti ulje, a onda ga mešati sa medom. Pomešati u podjednakoj količini. Na primer na kašiku meda ide kašika susama ili na teglu meda ide tegla susama. Dobro umešati sastojke da se sjedine i uzimati dnevno po jednu kašiku.

Domaća tahini pasta

Ako pomešate susam i maslinovo ulje dobićete susamov tan ili tahini pastu. Još jednom naglašavamo koliko je bitno da budu kvalitetni sastojci. Mi smo koristili organski integralni susam i hladno ceđeno maslinovo ulje. Susam zagrejte u tiganju, dok ne porumeni i pusti ulje. Ubacite u blender podjednaku količinu susama i maslinovog ulja. Miksujte dok se ne dobije pasta. Uzimajte jednu kašiku dnevno ili namažite na hleb.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!