Prirodni lek protiv proliva: Čaj od lista dunje priprema i upotreba

Jedan od najboljih prirodnih lekova protiv proliva je zasigurno čaj od lista dunje. Zato je pametno, za sve koji imaju stablo dunje u blizini, da na vreme sačuvaju listove ove biljke i osuše ih, te na taj način uvek imaju kod kuće pri ruci lek protiv proliva. Istina u nekim biljnim apotekama moguće je naći ovaj čaj za kupiti, pa eto i na taj način možemo doći do njega.

Dunja biljka

Dunja je listopadno drvo ili žbun, poznata po tvrdim mirisnim plodovima od kojih se pravi sok, liker, slatko i kompot. Plodovi su zreli u jesen. Lekovita svojstva imaju plod dunje, seme i listovi. Za nas su sad interesantni listovi. Listovi su izduženi jajasto elipsasti. Mladi listovi dunje su obostrano obrasli dlačicama, a u jesen su dlačice samo sa naličja. Listovi dunje za čaj se beru tokom cvetanja biljke i nakon toga.

Lekovita svojstva čaja od dunje

Listovi dunje sadrže najviše tanine, sluzi i lekovite materije, zato se priča o izvanrednim prirodnim moćima ovog čaja. Prvo pomaže kad ljudi imaju problema sa digestivnim traktom, a naročito kad je potreban lek za dijareju. Isto tako kada je u pitanju dehidracija, onda se koristi čaj od listova dunje. Veruje se da ovaj čaj pomaže lučenje žuči. Dalje, ovaj čaj je koristan za jačanje imunog sistema, lečenje anemije i prehlade, neki tvrde i bronhitisa. Indikacije postoje da može da leči povrede i promene spolja na koži. Od saniranja opekotina, do ekcema na koži, akni i drugih kožnih oboljenja.

Priprema čaja

Kao lekoviti deo biljke za čaj koristi se osušen list dunje. Čaj od lista dunje lako se priprema. Ako je usitnjen list, onda jednu supenu kašiku lista dunje preliti sa 2 dl proključale vode. Ako je ceo list, onda tri lista prelijte sa 2 dl ključale vode. Zatim poklopite i ostavite da odstoji 30 minuta. Potom procediti i piti dok je još topao. Ovaj čaj se najčešće koristi kao prirodan lek protiv proliva i mnogi smatraju da je bolji od bilo kog drugog leka za upornu dijareju. Povoljan je uticaj na ceo digestivni sistem, pa je ovo provereni lek za regulaciju digestivnog zdravlja.

Upotreba čaja

Kad je u pitanju upotreba čaja uglavnom se preporučuju 2 šolje na dan i to nezaslađenog čaja.  Ako koristite čaj od dunje kao lek protiv dijareje, onda je preporuka da ne koristite neke druge čajeve ili lekove takve namene istovremeno. Nema neželjenih efekata, pa je čaj od lista dunje za decu sasvim prihvatljiv i apsolutno bezbedan prirodni lek protiv proliva.

Vidite i za šta je dobar čaj od lista kupine

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!