Grickajte zdravo – ŠTAPIĆI OD CELERA

Štapići od celera se jedu kao zdrave grickalice, a od njih može da se napravi salata i sok od celera pomoću sokovnika. Celer je povrće koje je kod nas prilično potcenjeno u ishrani, a sadrži mnogo dragocenih sastojaka. Štapići celera su kao stabljike, hrskava rebra nadzemnog dela biljke, koja su pogodna da se grickaju sveža ili da se od njih cedi sok. Isto kao peršun i celer može biti liščar i korenaš. Liščar se uzgaja radi nadzemnog dela. Celer sa razvijenijim nadzemnim delom zovu i rebrasti celer ili rebraš. Za razliku od celera korenaša, koji se uzgaja radi korena, kod liščara sva energija ide u nadzemni deo biljke. Takve sorte su Juta i Pascal.

Rebrasti celer karakteristike

To je dvogodišnja biljka, koja se uzgaja iz rasada. Rebrasti celer je vredno povrće, ali i cenjena lekovita biljka. Sadrži eterična ulja, a miris i ukus su vrlo prijatni. Odličnog je ukusa kada se jede sirov. Sveži štapići celera, su bogati nutritijentima. Očišćene, oprane i osušene stabljike celera mogu se konzumirati sveže odmah ili se čuvaju u frižideru do 7 dana. Ovi štapići od celera mogu se kupiti u većim marketima.

Nutritivna vrednost

U 100 g štapića celera ima samo 16 kalorija. Izuzetno su bogati mineralima. Posebno se ističu kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, fosfor, mangan, cink, gvožđe i selen. Od vitamina ima C, K, B i E. Sadrži ugljene hidrate, malo proteina i masti. Zastupljena su vlakna, pa je koristan za varenje.

Lekovita svojstva

– celer sprečava ili tretira visok krvni pritisak
– pomaže snižavanju visokog holesterola
– promoviše mršavljenje
– ima protivupalna svojstva posebno protiv infekcija urinarnog trakta
– poboljšava probavu i sprečava nadimanje
– sprečava nastanak čira
– štiti zdravlje jetre
– preventivno deluje protiv raka

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!