Čia (Chia) semenke jedan od najboljih izvora omega 3 na svetu

cia semenkeChia semenke se dobijaju od chia biljke, a smatraju se jednim od najboljih izvora omega 3 na svetu. Čija ili čia seme kod nas nije toliko zastupljeno u prodaji, pa se postavlja pitanje gde kupiti i koja je cena. Kupuje se u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane i cena je zaista visoka. Može se reći da su ovo jedne od najskupljih semenki, koje možemo kupiti. Da li s razlogom? Ove semenke svakako imaju svoje prednosti.

Čia biljka

Veruje se da je poreklom iz Meksika. Latinski naziv za čia biljku je Salvia hispanica. Uzgaja se zbog semenki, posebno uspešno u Južnoj i Srednjoj Americi, gde se i najviše troši seme. Koristili su ga još drevni narodi latinske Amerike, koji su ove vredne čia semenke koristili kao sredstvo plaćanja. Semenke su sitne, prečnika svega milimetar. Obično su tamnije crne, sive ili smeđe boje, a poneke i bele.

Nutritivna vrednost i lekovitost chia semenki

U ovim semenkama nema glutena. Sadrže dosta nezasićenih masnih kiselina, a posebno omega 3. Među najboljim izvorima su omega 3 na svetu, što znači da konzumiranje može umanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Pogodne su za sportiste, vegane, dijabetičare i osobe koje drže dijetu. Dnevno se preporučuje konzumirati oko 20 grama ovih semenki ili jednu veliku kašiku. Ono što je posebno interesantno kod čija semenki je što su izuzetno hidrofilne, odnosno lako upijaju vodu. Tako da kad se potope u vodu nabubre i povećaju zapreminu, neki kažu i do 12 puta u odnosu na prvobitnu težinu. Praktično dobije se gel. Sadrže vlakna i korisne su izuzetno za probavu. U njima ima ugljenih hidrata, proteina, aminokiselina i korisnih masti. Sadrže vitamin A i vitamine B komleksa, a ima još C i E vitamina u njima. Od minerala ima mnogo magnezijuma i kalcijuma, zatim fosfora, kalijuma, gvožđa, mangana i cinka. Chia semenke važe za izuzetan antioksidans.

Kako se jedu čia semenke

Mogu se sipati u običnu vodu, kokosovu vodu ili sok. Dobija se nešto što liči na gel. Ove semenke se jedu i sa jogurtom. Sipajte ih u čorbu, na salatu ili u musle. Posipaju se po testu koje se peče ili svakoj drugoj hrani koju jedete.

chia seme

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!