Ulje i med od uljane repice

uljana repicaUljana repica je industrijska biljka od koje se dobija jestivo ulje od uljane repice, a poznata je i kao medonosna, pa je med od uljane repice još jedan proizvod u ishrani za koji možemo biti zahvalni ovoj biljci. I u kozmetici je našla svoje mesto. Još se ova uljana repica zove krmna, jer je dosta zastupljena i kao stočna hrana u različitim oblicima, a koristi se i kao biogorivo, biodizel, te za podmazivanje.

Uljana repica

Biljka uspeva dobro na različitim tipovima zemljišta. Za dobre prinose važno je da zemljište bude kvalitetno pripremljeno i rastresito, da bi koren mogao da prodire i da se razvija. Optimalan rok za setvu je septembar mesec. Žetva se obavlja uglavnom u junu mesecu. Uljanu repicu karakterišu jarko žuti cvetovi, pa su u proleće vrlo uočljive parcele pod ovim usevom.

Ulje repice u ishrani

Ulje repice je podcenjeno i nepravedno zapostavljeno u ishrani. Ovo ulje je izuzetno hranjivo i prijatno, a boja je intenzivna žuta. U ishrani je pogodno za upotrebu kod pečenja i prženja. Zagrevanjem do visokih temperatura, ne gubi svojstva. Nema nekakav poseban miris. Ono što je veoma zanimljivo, ovo ulje ima mnogo nezasićenih masnih kiselina, a naročito omega 3. Prema nekim podacima to je čak deset puta više negoli maslinovo ulje. Stoga je ovo ulje vrlo preporučljivo u ishrani.
Međutim, treba razlikovati ulje uljane repice koje je pogodno za oralnu upotrebu i ono koje to nije. Za oralnu  upotrebu je pogodno ono ulje koje nije bogato eručnom kiselinom. Trebalo bi da su sva ulja repice koja se prodaju u prodavnicama zdrave hrane takva, a vi to proverite na deklaraciji. Na engleskom jeziku postoje dva naziva za ovo ulje rapeseed oil i canola oil. Canola oil je naziv za prehrambeno odnosno jestivo ulje.

Ulje repice u kozmetici

Osim u ishrani ovo ulje je vrlo pogodno za kozmetičku primenu. Upotrebljava se za pravljenje krema i balzama i emulzija. Samo ulje repice je pogodno za negovanje zrele kože. Fino se razmazuje po koži i upija, te čini kožu mekšom. Koristi se kao ulje za kožu za masažu. Prednost ovog ulja je visok procenat α-linolenske kiseline.

Med od uljane repice

Med od uljane repice je veoma cenjen. Ovo je za pčele bogata paša pa jako dobro napreduju. Med od uljane repice obiluje polenom, kao i mineralnim materijama. Ovaj med kristališe veoma brzo, ali to su sitni kristali i to ne umanjuje njegovu vrednost. I ostale vrste meda mogu da kristalizuju i to je sasvim prirodno. Može da podseća na mast. Ovo se može uzeti i kao prednost, jer je med od uljane repice, zbog tih svojih osobina, pogodan za izradu krema i kozmetičkih preparata na bazi meda. U ishrani je med od uljane repice koristan za prostatu i bolje varenje, kao i za jačanje organizma.

repica

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!