Plavo ulje za zimsko prskanje voća i loze

zimsko prskanjePlavo ulje i crveno ulje su preparati koji se koriste za zimsko prskanje voća i vinove loze. Radi se o sličnim preparatima koji u sebi sadrže dodatak bakra. Ovo zimsko nazivaju još i plavo prskanje. Treba ga obaviti u fazi mirovanja i to je obično februar mesec, a svakako pre otvaranja pupova i to po temperaturi koja tokom dana prelazi 10 stepeni. Neki stručnjaci savetuju čak, da se plavo prskanje obavi na jesen posle vegetacije, ali za to mogu da se primene i neki drugi preparati na bazi bakra kao što je bakarni oksihlorid ili plavi kamen. Primena plavog ulja savetuje jednom u toku godine na istom terenu. Plavo ulje će biti delotvorno, ako se primena sprovodi, koristeći uputstvo za upotrebu.

Kakva je uloga i dejstvo plavog ulja

U prošlosti se nije toliko pažnje posvećivalo zimskom prskanju voća i vinove loze, ali danas mnogi primenjuju preventivnu zaštitu u ovoj fazi. Prskanje plavim uljem ili crvenim uljem jeste preventivno prskanje, jer se njime deluje na bolesti i štetočine, koje bi mogle da se razviju ili su u začetku. Za plavo ulje iskustva su dobra. To se primeti u fazi vegetacije, jer biljke izgledaju zdravije, a i broj prskanja u toku vegetacije možemo smanjiti, zahvaljujući njegovoj primeni. Plavo ulje, kao i crveno ulje je insekticid i fungicid. Sadrži u sebi kombinaciju fungicida bakarni oksihlorid i insekticida mineralno ulje. Tako se njegovom upotrebom istovremeno suzbijaju prouzrokovači bolesti i stadijumi štetnih insekata, koji mogu da prezime. Poznato je da neke štetočine, larve mogu da prežive zimu ispod kore voća ili vinove loze, zato biljku tretiramo od vrha do dna, te ih na ovaj način eliminišemo u začetku.
Kod vinove loze se koristi protiv bolesti i štetočina, kao što su grinje koje prezime u ljuspicama pupoljaka. Kod breskve se koristi za suzbijanje prouzrokovača kovrčavosti lišća, a to je gljivica Taphrina deformans. Kod jabuke suzbija crvene voćne grinje i zelene lisne vaši. Kod šljive plavim uljem suzbijamo šljivine štitaste vaši, koje mogu da prezime. Kod maline se koristi za suzbijanje ljubičaste pegavosti izdanaka maline i sušenje lastara maline, koje prouzrokuje gljivica Didymella applanata.

Plavo ulje uputstvo i primena

Preparat se dobro promućka, a zatim se u manjoj posudi rastvori sa vodom. Potom se sipa u prskalicu u kojoj je već trećina vode i nalije se voda do vrha. Količina i razmera vode i preparata su naznačene na pakovanju. Za plavo ulje važi pravilo da se samo jednom godišnje primenjuje na istom mestu. Mešanje plavog ulja sa drugim preparatima, treba prepustiti stručnjacima. Ne sme se mešati sa preparatima, koji sadrže sumpor. Isto se ne meša sa insekticidima kisele reakcije, kalcijum polisulfidom i preparatima na bazi tirama i cirama. Preparat nije fitotoksičan, ako se primenjuje striktno po uputstvu. Treba biti oprezan, jer može kontaminirati vodu i štetan je za vodene organizme.
Za toksičnost, mere predostrožnosti, skladištenje, rok trajanja i ostale važne napomene obavezno pročitati uputstvo za primenu, koje se dobija uz kupljeni proizvod.

plavo ulje

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!