Prirodni lek protiv noćnog mokrenja kod dece

mokrenjeNoćno mokrenje kod dece je problem sa kojim se suočavaju mnoga deca i njihovi roditelji. Uzroci su različiti i traži se prirodni lek protiv noćnog mokrenja. Primenjuju se vežbe i trening mokrenja, lekovite biljke i čajevi, lekovi, a neki smatraju da porodična harmonija tu može pomoći. Da bi krevet bio suv dete se tokom noći vodi da mokri, a tako se stvara navika, što ne ide u prilog izlečenju. Često se noćno mokrenje povezuje sa izrazom enureza, što je ustvari malo širi pojam nekontrolisanog mokrenja, ali u to dakako spada i noćno mokrenje.

Šta je trening mokrenja?

Lekari smatraju da neka deca imaju problema sa nedovoljnim pražnjenjem bešike prilikom mokrenja, tako da urin delimično ostaje. Dete spava čvrstim snom ili nema dovoljno jake stomačne mišiće da zadržava urin, pa se tako tokom noći dešava mokrenje u krevet. Zato se u većini slučajeva savetuje trening mokrenja. Trening mokrenja je ustvari, raspored i način kako dete treba da pije i piški tokom dana, da bi se bešika dovoljno ispraznila. Ako se ovog rasporeda pridržava, dete bi trebalo da mirno spava, suvog kreveta i bez ustajanja. Kako raditi trening mokrenja pogledajte ovde

Zašto se javlja noćno mokrenje kod dece i uzroci

Mnogi smatraju da je pre reč o psihološkom problemu, koji je ostavio izvestan trag na dete, a on se na taj način manifestuje. Problemi u porodici, odnos roditelja prema detetu i sl. Dete iz revolta mokri u krevet. Da li je stvarno to? Ono što prvo treba proveriti je bakteriološka analiza urina. Često mokrenje i noćno mokrenje, te nedovoljno pražnjenje mokraćne bešike, mogu biti rezultat prisustva ešerihije ili neke druge bakterije kod deteta. Neka druga vrsta upale može biti razlog. Navedimo primer deteta  koje je nakon operacije upaljenog slepog creva prestalo sa noćnim mokrenjem, iako je do tada to bila redovna pojava kod njega. Kao logičan zaključak se nameće da je jedan problem sa drugim bio povezan. Genetika, čvrst san, smanjen kapacitet bešike, pojačano lučenje mokraće u snu su mogući uzroci. Svakako moguće je da postoje i drugi razlozi, pa se uz treninig mokrenja i odrastanje, problem kod nekog prevaziđe bez lekova. Što se tiče psiholoških problema, može se pre reći da su oni posledica, a ne uzrok noćnog mokrenja. Osećanje stida, krivice i odbačenosti, dete može da ima.

Odnos roditelja prema noćnom mokrenju deteta

Roditelji su zaista očajni kad svakog jutra moraju da presvlače dete i menjaju mokru posteljinu. Buđenje noću i vođenje deteta koje spava na mokrenje redovno, je isto tako naporno. Uprkos tome na dete ne treba vikati, niti ga kažnjavati, jer dete nije krivo i time se neće problem rešiti. Istina ovo je zaista stresno i za dete i za roditelje. Potrebno je obratiti se za pomoć da se reši problem noćnog mokrenja.

Čaj protiv noćnog mokrenja kod dece

Ovaj čaj je prirodni lek protiv noćnog mokrenja kod dece. To je mešavina više biljaka. U sastav ulaze hajdučka trava, odoljen, list breze, matičnjak, kantarion, troskot i kora vrbe. Čaj protiv noćnog mokrenja kod dece priprema se tako što se supena kašika čaja prelije sa 2 dl ključale vode. Treba da stoji 60 minuta poklopljeno, a onda se procedi. Pije se jedna šolja pre doručka i jedna pre ručka, a uveče se ne pije.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!