Sok od cvekle

Sok od cvekle je verovatno jedan od najboljih sokova koje možete popiti. Sok od cvekle može da se kupi u marketima. Na flašicama piše organski, prirodni, stoprocentni i sl. I uglavnom to opet nije ono najbolje. Dobar predlog je da kupite cveklu na pijaci i sami napravite sok na sokovnik. Tako znate šta pijete. Sok od cvekle je žestok i treba ga malo razblažiti sa vodom da ne bi iritirao želudac. Osim toga sok od cvekle sigurno nije najlepši sok koji ste probali, ali je verovatno najkorisniji. Cvekla ima specifičan ukus, gde ima mirisa zemlje u kojoj se koren i razvija. Nekom taj ukus smeta, a nekom ne. Da bi popravili ukus u vaš sokovnik možete ubaciti još neko voće ili povrće uz cveklu. Predlog je jabuka, šargarepa ili narandža. Isto tako neko ne može da se navikne na sam sok od cvekle,  jer mu izaziva mučninu i gađenje, zato treba u koktelu sokova da dominira šargarepa ili jabuka, a cvekla da se postepeno povećava, sve dok se organizam ne navikne. Čistog soka od cvekle treba piti maksimalno 100 ml dnevno. Može se čuvati u frižideru, ali ne više od 24 sata. Napravite uvek onoliko koliko možete popiti istog dana. To je sve što se tiče pripreme soka od cvekle. Dodavanje šećera i drugih zaslađivača se ne preporučuje.

Zašto je sok od cvekle tako zdrav

Sok od cvekle sadrži mnogo nitrata, tako da je preporučljiv za upotrebu sportistima, jer unapređuje njihove mogućnosti i sportske domete. Nitrati poboljšavaju cirkulaciju i transport kiseonika kroz organizam. Na određen način doprinosi povećanju izdržljivosti u toku sportskih aktivnosti.
Neka istraživanja su potvrdila da sok od cvekle snižava krvni pritisak, kod osoba koje imaju povišen pritisak. Na taj način se smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Još se utvrdjuje uloga soka od cvekle protiv nastanka srčanog i moždanog udara, ali sva dosadašnja saznanja ukazuju na korisnost cvekle i na tom polju.
Betanin iz cveklinog korena je jedinjenje crvene boje, karakteristično za cveklu. Značaj betanina je višestruk. Neke studije su pokazale da ovo jedinjenje štiti jetru od bolesti. Tako se sok od cvekle koristi i za sprečavanje nagomilavanja masnih naslaga, te čišćenje masne jetre. Masna jetra može da se dijagnostikuje usled prekomerne upotrebe alkohola, dijabetesa, gojaznosti i drugih razloga. Tu sok od cvekle može mnogo da pomogne. I inače sok od cvekle, kao što čisti jetru, čisti i krv, a time i ceo čovekov organizam. Osim što sok od cvekle čisti krv, smatra se da daje doprinos i poboljšanju krvne slike, ali svakako ne u toj meri kao recimo sok od kupine. Betanin iz cveklinog korena se upotrebljava u prehrambenoj industriji kao prirodna crvena boja.
Cvekla sadrži antioksidanse, sjajan je izvor vitamina C, folne kiseline i minerala natrijuma, mangana itd.

Propratne pojave kod upotrebe cvekle

Kod nekih osoba zbog upotrebe soka od cvekle, urin pa čak i stolica, dobijaju rozu ili crvenkastu boju. To može da izazove iznenađenje, strah i paniku. U trenutku deluje kao da postoji neko unutrašnje krvarenje. To se dešava kod nekih ljudi, posebno ako pojedu dosta cvekle ili popiju dosta soka. Nije ništa opasno. Kad se iz organizma izbace sastojci od cvekle, sve se vraća u normalu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!