Hrastova sjajnica (reishi) gljiva uzgoj upotreba iskustva čaj

reishi gljivaHrastova sjajnica je lekovita pečurka, poznata i kao japanska reishi gljiva, latinskog naziva Ganoderma lucidum. Ima poprilično dugu istoriju upotrebe, za zdravlje i dugovečnost, u Japanu, Kini i drugim zemljama Azije. Kineski naziv je lingzhi, a japanski reishi. Hrastova sjajnica je velika smeđa, žuta ili crvenkasta pečurka, sjajne spoljašnjosti. Površina gljive je kožasta i kao da je prelakirana. Klobuk može biti do 20 cm u prečniku. Naličje klobuka je beličasto, a stručak je tamno smeđ. Hrastova sjajnica je posebna i po tome što ima veću farmaceutsku ulogu, nego hranjivu vrednost. Kad je upotreba reishi gljive u pitanju, koristi se u različitim oblicima, kao dodatak ishrani, reishi prah ili čaj od reishi gljive.

Stanište i uzgoj

Hrastova sjajnica ne raste samo u Aziji, nego je ima i u drugim delovima sveta, pa i kod nas, mada je prilično retka. Parazitira na stablima ili panjevima, uglavnom listopadnog drveća. Najčešće raste na hrastu, pa otuda i naziv hrastova sjajnica. Zbog prevelike eksploatacije hrastove sjajnice iz divljine i povećane potražnje pokušava se sa uzgojem. Reishi gljiva može da se uzgaja na listopadnom drveću ili na piljevini od drveta. Potrebni su odgovarajući uslovi za uzgoj. Od 1970. godine uzgoj reishi pečurke je postao glavni izvor ove gljive.

Lekovita svojstva reishi gljive

Verovanja o lekovitim dejstvu reishi gljive su se dugo vremena bazirala na tradicionalnoj upotrebi i iskustvima. Upotreba reishi i iskustva sa istoka su se prenosila sa kolena na koleno, ali i širila na zapad. Reishi gljiva je prepoznata kao lekovita još pre 2000. godina. U novije vreme i naučna istraživanja su donela potvrdu o lekovitom delovanju ove gljive. Postoje naučni dokazi da reishi gljiva deluje antikancerogeno, antibakterijski (posebno protiv ešerihije koli), antivirusno (AIDS), antigljivično (kandida). Kao lek za rak hrastova sjajnica je privukla najvše interesovanja, jer je rak najčešći uzrok smrti u svetu. Deluje kao imunomodulator. Jača čovekov imunitet, pa time usporava razvoj tumora ili čak utiče na njegovo povlačenje. Postoje i naznake da deluje protiv dijabetesa i oštećenja jetre. Vekovima se smatra kao odličan izbor za zdravo srce i krvotok, tako što ima uticaj na normalizaciju pritiska i holesterola.

Čaj od hrastove sjajnice priprema i upotreba

Čaj od hrastove sjajnice se tradicionalno pravi tako što se reishi gljiva isecka što sitnije, prelije vodom i ostavi preko noći. Na 5 grama ide 5 dl vode. Zatim se kuva na umerenoj temperaturi 1 sat. Potom se može piti čaj od reishi gljive. Čaj se čuva u frižideru do 72 sata. Pre upotrebe se može podgrijati. Konzumira se pre jela, ali u slučaju osetljivog želuca, nakon jela. Može se dodati limunov sok i med, ali šećer ne.

genoderma lucidum

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!