Koren divlje ciklame kao lek

Divlja ciklama ili šumska ciklama je poznata u narodnoj medicini kao biljka koja leči i najteže bolesti, pa se tako divlja ciklama u lečenju raka koristi. Kad je u pitanju divlja ciklama koren se kao lek upotrebljava, ali to je i otrovna biljka. Poznata je i pod nazivom klobučac, a latinski naziv je Cyclamen europaeum.

Divlja ciklama biljka

Biljka divlja ciklama je baš lepa šumska biljka. Naraste do 15 cm u visinu. Listovi i cvetovi su na stabljikama, s tim što su cvetne stabljike duže. Podzemni deo je gomolj obrastao tankim korenčićima. Cvetovi su ružičasti ili ljubičasti, posebno lepog izgleda. Šumska ciklama cveta od leta do jeseni. Cvet lepo miriše. Koren je bez mirisa, gorak i otrovan. Stanište divlje ciklame su razne listopadne šume i mešovite šume, a naročito bukove, hrastove i grabove . Inače se ciklame najviše gaje kao ukrasna biljke, zbog lepih cvetova ciklama boje.

Divlja ciklama upotreba

Koren divlje ciklame se koristi za dobijanje soka i vodenog rastvora. Ovi proizvodi su otrovni i njihova upotreba se ne preporučuje, zato što može doći do trovanja. U slučaju trovanja može doći do povraćanja, zujanja u ušima, proliva itd. Istina koristi se čaj od korena ciklame i melem za obloge u narodnoj medicini za lečenje mnogih bolesti, ali to je već nešto drugo, ako je prema uputstvu i doziranju nekog travara. Koristi se i u homeopatiji. Poznat je koren divlje ciklame i kao koren iz Stalaća, zato što ga Kozić iz ovog mesta koristi za lečenje raka kod ljudi, po recepturi svoga dede. Biljka čiji se koren koristi mora biti sveža da bi imala dejstvo. Važi za prirodni ciostatik ili biljni citostatik. Terapija traje 3 nedelje i po potrebi se ponavlja do izlečenja. Uz to se primenjuje i dijeta, gde neke od namirnica treba izostaviti. Ne jede se svinjsko meso, mast, živinsko meso, jaja, sveža jabuka.

Divlja ciklama iskustva

Kad je u pitanju divlja ciklama iskustva upotrebe su različita. Neki ljudi koji su probali kažu da ne mogu da piju ovaj čaj koliko je ružan ukus. Ima i onih koji su bili istrajni i tvrde da im je pomogao.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!