Kako se jede INDIJSKA SMOKVA

Indijska smokva je plod koji daje kaktus opuncija, koji se negde naziva i svekrvin jezik, verovatno zbog karakterističnih listova. To je kaktus koji u divljini raste u primorskim mediteranskim krajevima, a ponegde se i uzgaja zbog ukusnih plodova. U kontinentalnim uslovima to je sobna ukrasna biljka, bez plodova. Inače, indisjke smokve mogu da se kupe i kod nas u većim marketima i izuzetno su zdrave.

Kako oljuštiti i pripremiti za jelo indijsku smokvu

Kaktus opuncija, kao i njegovi plodovi, obrasli su sitnim bodljicama. Branje golim rukama može biti jako neprjatno iskustvo. Neki ljudi nikad nisu probali ovo voće, jer ne znaju kako da ih odstrane. To se radi odmah nakon berbe. Ali kad kupujete plodove u marketu, srećom nema tih bodljica, pa kad ih donesemo kući treba ih samo oljuštiti.
Prvo isecite krajeve, zatim zasecite koru celom dužinom ploda, a zatim odvojite koru od mesa ploda.
Ako plod ima bodljice, koristite viljušku i nož. Ubodite indijsku smokvu viljuškom, zatim zasecite nožem rez po dužini i na posletku oljuštite koru bez dodirivanja, dok je plod naboden na viljušku.
Ako je plod sa bodljicama, možete koristiti i adekvatne rukavice kao zaštitu.

Kako jesti indijsku smokvu

Jede se uglavnom sveža, mada se može praviti sok ili sirup. Od semenki se pravi skupoceno ulje. Kad jedete sveže plodove obratite pažnju na semenke, koje su prilično tvrde, da ne oštetite zube. Ukus svežih plodova je prijatan, nešto između dinje i kivija.

Lekovita svojstva

Indijska smokva sadži dosta C vitamina pa je odlična za jačanje imuniteta. Izrazito je zdrava, te ima antiupalna i antivirusna svojstva. Bagata je vlaknima, linoleinskom kiselinom i mineralima. Izuzetno je jak antioksidans i podstiče dobar rad probave. Neka istraživanja su pokazala da je korisna kod dijabetesa tipa 2.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!