Planinski runolist biljka karakteristike stanište i lekovitost

Runolist je retka lekovita biljka, zaštićena kod nas i u celoj Evropi. U prirodi raste na planinama. Uspeva na nadmorskim visinama od 1500-3000 m. Stanište runolista su teško pristupačni tereni, kao što su kamenite planinske litice. Imajući to u vidu, može se reći da je sakupljanje ove lekovite biljke veoma rizično. Neki planinari su stradali želeći da dođu do nje. U Srbiji se može naći samo na planinama Kopaonik, Tara i Mučanj. Latinski naziv je Leontopodium alpinum.

Karakteristike

Runolist biljka je višegodišnja zeljasta, iz porodice glavočika. Zovu ga i planinski runolist, jer raste samo na većim nadmorskim visinama. Stabljika je uspravna i obrasla vunastim dlačicama, isto kao i listovi. Očigledno zato u nazivu ima ono runo. Prizemni listovi su kopljasti, šiljati i u rozeti. Listovi na stabljici su naizmenični, izduženi, a zatupljenog vrha. Cvetovi tvore zvezdaste cvasti. Podsećaju na lavlju kandžu, pa otuda u latinskom nazivu leon. Podium predstavlja nožicu, a alpinum znači planinski. Runolist cveta u julu i avgustu. Plod je okrugla ahenija.

Stanište

Stanište su joj planinski obronci i stene, širom Evrope i Azije, ali na nadmorskim visinama od 1500-3000 m. U prirodi je retka biljka i stoga je zaštićena u mnogim zemljama. Može da se uzgaja kao ukrasna biljka. Runolist se razmnožava semenom. Setva se obavi u rano proleće, na zaštićeno privremeno mesto. Tanak sloj zemlje treba da prekrije seme i potom se zemlja održava vlažnom. Kada se biljka formira i spoljna temperatura poraste, presađuje se na stalno mesto. Runolist voli osunčane terene, dobru drenažu i kamenjar.

Runolist kao lek

Ova biljka je veoma otporna na ekstremne planinske uslove. Prilagodila se hladnoći, jakim vetrovima i visokom UV zračenju. Veruje se da njena izdržljivost može koristiti i čoveku. Runolist je u narodnoj medicine uziman za probavne i respiratorne smetnje. Koristan je u slučaju dijareje. U nekim kremama za negu kože u sastav ulazi cvetni ekstrakt runolista. Uloga runolista je da deluje protivupalno i kao antioksidans. Inače cvetovi runolista se koriste i u cvetnim aranžmanima, kao dekoracija.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!