Gorka dinja (momordika) uzgoj i sok od gorke dinje kao lek

gorka dinjaGorka dinja ima više naziva, pa ćete je možda u literaturi naći pod nazivom momordika, karela, bitter melon, gorka tikva. To su sve nazivi za jednu istu biljku latinskog naziva Momordica charantia. Gorka dinja je tražena, a uzgoj je moguć i kod nas. Priprema se kao povrće za jelo ili sok od gorke dinje. Poslednjih godina je povećano interesovanje za ovu biljku, jer se koristi gorka dinja kao lek za dijabetes, kožna oboljenja i rak. Gorka dinja kao lek je najbolja kao svež ceđeni sok od gorke dinje, a negde može i da se kupi sok, tablete i kaspule gorke dinje.

Gorka dinja biljka

Gorka dinja je tropska biljka, ali se uspešno može gajiti u našim krajevima. Jednogodišnja je i zeljasta. Ima izdanke dugačke i do 4 metra, pa je neophodna podrška. Slična je kao dinja, tikvica ili krastavac. Cvetovi su žuti i mirisni, a iz njih se razvijaju specifični plodovi. Mladi plodovi su zeleni, a sazrevanjem postaju žuti do narandžasti. Plodovi se jedu dok su zeleni i gorki ili tek kad počnu da dobijaju žutu boju. Meso je vodenasto i gorko, ali sa sazrevanjem gubi na gorčini. Površina plodova je neugledna, hrapava i izbrazdana, podseća na krokodilsku kožu. Mlado i zeleno povrće gorke dinje, priprema se kao tikvice. Kad su mladi plodovi i kora je jestiva. Izdranci i listovi su isto jestivi i mogu se spremiti za jelo kao spanać ili za čaj od gorke dinje. Cela biljka je lekovita.

gorke dinje

Gorka dinja uzgoj

Gorka dinja iz posejanog semena niče za 12-21 dan. Može se sejati direktno na otvorenom ili saditi iz rasada. Zahteva plodnu zemlju, zalevanje i dosta toplote. Uzoj gorke dinje se može uporediti sa uzgojem krastavca. Vrlo slične zahteve ima. Dosta je otporna biljka na bolesti i ne napadaju je štetočine. Plodovi se beru u leto i jesen.

Gorka dinja kao lek

Popularnost ove biljke nije slučajna, jer je gorka dinja kao lek dokazano delotvorna, a to je potkrepljeno i naučnim saznanjima. Već vekovima se koristi u afričkoj i azijskoj medicini, zbog brojnih zdravstvenih koristi, a sada je i u zapadnoj medicini prihvaćena. Plod gorke dinje je jedan od najgorčih plodova, a u toj gorčini se kriju i lekovita svojstva. Mnoge zdravstvene prednosti gorke dinje su već poznate. Deluje kao dobar antioksidant, zatim antivirusno, pa sprečava nastanak dijabetesa. Poslednjih godina su aktuelna naučna istraživanja oko dejstva gorke dinje na ćelije raka. Utvrđeno je da posebno dobro deluje na rak gušterače, ali i neke druge oblike raka.

Sok od gorke dinje

Sok od gorke dinje je lako napraviti u kućnim uslovima uz upotrebu sokovnika. Odstrani se kora, semenke i pulpa, a mesnati deo se isecka na kockice i propusti kroz sokovnik. Sok od gorke dinje se razredi sa vodom. Dejstvo soka od gorke dinje je slično dejstvu hemoterapije, samo što nema nuspojava.
Sok od gorke dinje, prema naučnim istraživanjima, ispoljava pozitivne efekte kod raka pankreasa, dojke, prostate, debelog creva, jetre, želuca i kod leukemije. Studije pokazuju da sok od gorke dinje ometa metabolizam glukoze, te praktično izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.
Sok od gorke dinje može pomoći mršavljenju i smanjenju šećera u krvi.

bitter gourd

Foto: Cbertel

Share Button
loading...

Jedno mišljenje na „Gorka dinja (momordika) uzgoj i sok od gorke dinje kao lek“

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!