Divizma čaj biljka kao lek za kašalj

divizmaDivizma biljka je impozantnih dimenzija. Može da naraste 2 m u visinu. Divizma kao lek se koristi gotovo cela. Ipak za obloge, sirup ili divizma čaj pretežno se upotrebljavaju cvetovi. Nešto ređe se koriste listovi i koren biljke. Primenjuje se divizma za kašalj posebno, ali ima i druge namene. Latinski naziv za ovu lekovitu biljku je Verbascum thapsus.

Opis biljke divizma

Divizma je dlačicama obrasla dvogodišnja visoka biljka. Ima male žute cvetiće, koji su gusto grupisani na stabljici. Cvetanje traje 3 meseca, od početka pa do kraja leta. Listovi su krupniji dole i formiraju rozetu. Listovi mogu biti dugi čak 50 cm. Biljka raste u širokom spektru staništa, ali voli osvetljene terene.
Cvetovi se sakupljaju po suncu. Suše se u hladovini. Skladište se u papirnoj ambalaži.

Šta leči divizma

Smatra se da je bezbedna za čovekovu upotrebu. Cvetovi divizme su sjajni kao lek protiv kašlja i za disajne organe. Za to je zaslužna sluz koja se u njima nalazi. Ona oblaže bronhije i štiti disajne organe, te ujedno sprečava neprijatne nalete suvog kašlja. Ima sastojke koji pomažu i za iskašljavanje. Divizma se koristi sama, ali se može mešati sa drugim biljkama sličnog dejstva. Tako da se često koriste divizma i bokvica za kašalj kod dece, divizma i slez za upalu grla, divizma i podbel za astmu i bronhitis, divizma i zova protiv gripa i temperature.
Drugo važno dejstvo divizme jeste za tretman kože. U narodnoj medicini je poznata divizma kao lek za kožne bolesti. Na primer za iritaciju kože, svrab kože, ekcem, hemoroide itd.
I listovi divizme se mogu koristiti protiv plućnih bolesti. Infuzija od korena divizme se primenjuje kod lečenja atletskog stopala.

Treba napomenuti da se koristila divizma za ribolov, jer sadrži sastojke, koji su toksični za ribe, te služi za njihovo omamljivanje.

Čaj od divizme priprema

Jedna supena kašika čaja se prelije sa 2 dl ključale vode. Poklopite i ostavite tako pola sata da stoji. Nakon toga procediti. Pije se 3 puta na dan po 2 dl, nezaslađenog čaja.
Čaj deluje kod upornog kašlja i bronhitisa, upale disajnih puteva i kod promuklosti. Divizma čaj je prijatnog mirisa i ukusa, podseća na med.

verbascum-thapsus

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!