Ulje od hajdučke trave

Biljna ulja su sjajan način da iskoristimo lekovite sastojke nekih biljaka, tako da pravimo i ulje od hajdučke trave ili stolisnika. Ovo ulje može da zaustavi krvarenje i brže zaceli rane. Svakom bi koristilo da ima ovo ulje kod kuće. Zato ćemo da napravimo ulje hajdučice maceracijom, a onda i da ga koristimo po potrebi. Stolisnik možemo naći gotovo svuda u prirodi raste kao korov.

Priprema

Sakupiti hajdučku travu sa čistog terena, gde nema velikih saobraćajnica i zagađenosti. Seče se gornji deo stabljike sa cvetovima. Povežite u snop ili buket. Najbolje bi bilo okačiti negde na 24-48 sati, da biljke uvenu. Ne i da se sasvim osuše. Za to treba i više vremena. Potom hajdučku travu sečemo makazama, da ostanu cvetovi i listovi, a stabljike odbacujemo. Njom punimo pripremljene tegle. Tegle treba da su suve, čiste i poželjno sterilisane. Kada su tegle dobro napunjene hajdučkom travom, onda se naliva ulje do vrha tegle. Najbolje je koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa. Ulje sipamo do vrha tegle i odložimo teglu da stoji 45 dana. Nakon toga procediti ulje i dobro istisnuti iz biljnog materijala. Sipati u tamne flaše, čuvati na tamnom i hladnom mestu. Koristiti po potrebi tokom cele godine.

Potrebno

Hajdučka trava
Ulje
Staklene tegle

Kako se koristi i za šta

U dalekoj prošlosti ratnici su hajdučkom travom lečili duboke rane. Hajduci su je koristili za zarastanje rana, pa otuda i njen naziv. I mi ovo ulje možemo koristiti za rane, ogrebotine, opekotine. To je moguće zato što ova biljka ima adstrigentna, antibakterijska i antiupalna svojstva. Ovo ulje je dobro za kožu kod raznih upala. Koriste ga dosta i za ublažavanje crvenila i opekotina na koži od sunca. Sme se nanositi na kožu tokom sunčanja, za razliku od kantariona. Ublažava bol, kod bolnih i upaljenih mišića. Koristi se i kod modrica, hemoroida, proširenih vena i drugih problema sa kožom.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!