Propolis kapi i mast recept upotreba doziranje

propolisPropolis kapi ili tinktura, kao i mast (krema) su danas sve više u upotrebi kao prirodan lek. Cena je pristupačna, a postoji i recept, pa ovi proizvodi mogu da se naprave kod kuće. Šta je ustvari propolis? Propolis je proizvod koji dobijamo od pčela i biljaka. Pčele ga sakupljaju sa raznih biljaka, mešaju sa svojim sekretom i modifikuju ga. Zajedničkim snagama biljke i pčele stvaraju super proizvod propolis.  Boja varira u zavisnosti od kojih je biljaka, miris je lep i aromatičan, a ukus gorak. Propolis je u upotrebi već preko 2000 godina. Vrlo retko se danas propolis upotrebljava u izvornom stanju, nego se uglavnom primenjuje u obliku propolis kapi i propolis masti.

Kapi od propolisa recept

Kapi ili alkoholna tinktura propolisa se prave od propolisa i alkohola. Koriti se etil alkohol za prehrambenu namenu, najbolje oko 70% etil alkohol. U teglu stavite usitnjeni  propolis i etil alkohol u odnosu 1:3 Zatvoriti dobro i ostaviti nedelju dana na sobnoj temperaturi, a svakodnevno promućkati nekoliko puta. Na kraju procediti, profiltrirati. Talog baciti, a tečnost koristiti u vidu kapi.

Kako se koriste propolis kapi doziranje

Propolis kapi se troše preventivno i kao prirodan lek. Obično se uzima 8-20 kapi dnevno, a ponekad i više u zavisnosti od bolesti. Najbolje propolis kapi koristiti na prazan stomak sa vodom ili prohlađenim čajem.

Propolis mast recept

Staviti 100 grama vazelina u malu šerpu, a malu šerpu na veću šerpu u kojoj vri voda. Vazelin treba praktično da se istopi na pari. Potom dodati mleveni propolis 20 grama. Mešati dugo dok se propolis ne rastopi i sastojci dobro rasporede i sjedine. Sipajte u pripremljenu teglu i ostavite da se ohladi. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Za šta se koristi propolis upotreba

Propolis jača imunitet i deluje kao prirodni antibiotik, pa mu je spektar primene vrlo širok. Propolis štiti od upala, virusa, gljivica i bakterija.
Propolis kapi se koriste u slučaju upale desni, usne duplje, afti i paradentoze. Primenjuje se kod čira i gastritisa. Upotrebljavaju se kapi od propolisa i kod bronhitisa, astme, upale sinusa, gnojne angine i obične upale grla.
Propolis mast ili krema se koristi za različita kožna oboljenja. Deluje na ekcem, dermatitis, psorijazu i akne. Propolis mast leči bradavice, žuljeve i kurije oči. Pomaže i kod herpesa.

Neželjeno dejstvo propolisa

Treba biti na oprezu zbog eventualnih alergijskih reakcija, jer neke osobe mogu biti alergične na propolis. To se posebno odnosi na one osobe koje su alergične na pčelinje proizvode.

pčela

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!