Kako se pravi sok od cvekle recept za zdravlje

cveklaSok od cvekle za zdravlje je izuzetan sok. Naš narod ga koristi kao lek za krvnu sliku (anemiju), a dobar je za jetru, čišćenje krvi, imunitet i pritisak. Kako se pravi sok od cvekle? Pa najbolje je da se priprema na sokovnik za hladno ceđenje. Tu možemo dodati malo šargarepe i limuna ili jabuke recimo. Ovakav sok je idealan za sportiste, trudnice i decu.  Za bebe, pitajte pedijatra, od kog perioda se pije. Za vegeterijance i vegane se preporučuje, ali nema razloga da ga ne piju i ostali. Sok od cvekle nije najlepši sok po ukusu, ali zato se izdvaja po korisnosti za zdravlje. U ovaj recept može se dodati drugo povrće i voće, pa će biti lepši, a s druge strane sve je stvar navike. Neki ljudi prave ovaj sok za zimnicu, međutim bilo kakvi konzervansi i kuvanje, narušavaju kvalitet soka, tako da se ovaj sok pije sirov. Betalain pigment se kuvanjem gubi, a on je prednost cvekle i jak antioksidans. Cvekle ima preko cele godine, pa uvek možemo napraviti svež sok, koga ćemo popiti isti dan. Treba reći da ima i da se kupi sok od cvekle u staklenoj flaši, mada cena i kvalitet kupovnog soka, su uvek diskutabilni.

Recept za sok od cvekle

Za sok od cvekle recept je tako lak. Cvekli odstranimo listove, operemo je i oljuštimo. Zatim se secka na manje komadiće, da bi mogla da se obradi u sokovniku. Treba voditi računa da ne uflekate odeću i da se ne posečete, jer je prilično tvrda za seći. Kada se komadi cvekle propuste kroz sokovnik dobija se sok intenzivne boje. Uglavnom se doda u njega malo soka od limuna. Sok od cvekle i limuna se pravi, jer limun daje lepši ukus, a i sprečava da se promeni boja soka. Sok od cvekle i šargarepe, isto mnogi praktikuju, jer šargarepa će malo popraviti ukus i ublažiti jačinu cvekle.
Količine sastojaka zavise od toga kako ko više voli, ali ipak bi cvekla trebala da dominira kao sastojak. Na kraju treba reći da se sok može razblažiti vodom, ali ne mora. To zavisi od toga kako reaguje želudac na sok. Može biti težak za želudac, posebno u početku, dok se ne navikne. Pije se bez dodavanja zaslađivača. Držati u frižideru jedan dan, a posle praviti novi sok. Kad je u pitanju doziranje, pije se 1-2 čaše dnevno. U početku se pije po manje, a onda se postepeno povećava, dok se organizam ne navikne.

Sok od cvekle za anemiju i krvnu sliku uopšte

Iako u prirodi ima i boljih lekova za anemiju, naš narod je cveklu promovisao u sam vrh. Tačno je da cvekla sadrži gvožđe i antioksidante, pa povoljno deluje na preokret, od anemije ka normalnoj krvnoj slici. Ipak za to je potreban i vitamin B12. Sok od cvekle povoljno deluje i na ostale parametre krvne slike.

Sok od cvekle štiti jetru

Upravo je sok od cvekle za jetru jedan od najboljih prirodnih lekova. To mu omogućava proteinski sastojak betain. Ova komponenta je velika prednost cvekle. Ona jača jetru i podržava njenu funkciju. Sok od cvekle štiti jetru i čisti krv i jetru.

Cveklin sok za imunitet i izdržljivost

Redovnom upotrebom soka od cvekle delujemo na jačanje organizma. Vitamini, minerali i antioksidansi koji se tu nalaze neminovno deluju na imunitet, koji se popravlja. Prema novijim istraživanjima ovaj sok doprinosi boljem protoku krvi i većoj izdržljivosti organizma. Zato je sok od cvekle za sportiste preporuka.

Snižava visok pritisak

Utvrđeno je i to, da cveklin sok doprinosi snižavanju i regulaciji krvnog pritiska. Uz to je dobra podrška radu srčanog mišića i kardiovaskularnog sistema uopšte. Pije se protiv arteroskleroze, proširenih vena i bolesti srca.

Ostala upotreba

Dobar sadržaj folne kiseline i preporuka za sok od cvekle za trudnice, jer je poznato da folna kiselina sprečava defekte kod beba.
Podstiče proizvodnju želučane kiseline i tako olakšava varenje. Dobar je ovaj sok kod gihta, za bubrege i žuč. Ima antikancerogeno dejstvo. Za kožu, kosu i dobar vid se preporučuje.

Upotreba cvekle u prošlosti

Cvekla kao lek se koristi od davnina.  Stari Rimljani su je koristili za tretiranje groznice i u slučaju zatvora. Hipokrat se zalagao za upotrebu listova cvekle, kao melema na rane. Od srednjeg veka cvekla se koristi za lečenje različitih zdravstvenih problema, a posebno vezanih za krv i varenje.

Nuspojave

Nije ništa neobično, ako se usled uzimanja soka od cvekle, javi obojen urin i stolica.

kako-se-pravi-sok-od-cvekle

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!