Marinada za ribu kako se pravi recept

marinadaMarinada za ribu ili pac ima značajnu ulogu, naročito kao marinada za roštilj, ako se riba ili pak meso pravi na taj način. Kako recept za marinadu ne zahteva veliko umeće, svako može da ga priprema. Riba koja odstoji u marinadi biće ukusnija, ali i mekša, jer je prosto upija. Sa njom je ukus ribe potpun, egzotičan i u duhu mediteranske kuhinje. Prema nekim istraživanjima marinirana riba i meso, koje pravimo na roštilju, zbog ovog načina tretiranja, znatno su manje podložni negativnom dejstvu žara, uglja i visoke temperature. Tako ispada da marinada štiti od formiranja kancerogenih materija. Biće da je tajna u sastojcima od kojih pravimo marinadu. Ove marinade se mogu koristiti, bez obzira da li je u pitanju morska ili rečna riba, samo će još doprineti lepšem ukusu jela.

Marinada sa maslinovim uljem i belim vinom

U odgovarajućoj posudi pomešati maslinovo ulje, belo vino i limunov sok. Staviti ribu i dodati preko sitno seckani beli luk i peršunov list. Posudu prekriti alu folijom i ostaviti u frižider da stoji bar nekoliko sati, a može i do sutra. Poželjno je da riba bude potpuno prekrivena, a ako je to nemoguće onda je treba okrenuti u marinadi posle nekog vremena, da bi se ravnomerno marinirala. Pošto je riba marinirana, stavlja se na roštilj ili se prebacuje u tepsiju zajedno sa marinadom i peče se u rerni. Ovo je provereno dobra marinada za ribu.

Sastojci

½ dl maslinovog ulja
1 dl belog vina
sok od pola limuna
3 čena belog luka
peršun list

Marinada sa ruzmarinom i belim lukom

Ruzmarin je poznat kao dobar začin za ribu i meso, tako da se stavlja i u marinadu za ribu. Može se koristiti svež ili pak sušen ruzmarin. Pomešati u zdeli sa sitno iseckanim belim lukom, malo morske soli i bibera. Dodati limun i maslinovo ulje, što su nezamenjivi sastojci. Riba treba stajati u ovoj marinadi bar 2 sata, a još bolje celu noć, u frižideru. Kad je pac za ribu odradio svoje, potom se riba termički obrađuje.

Sastojci

2 kašike svežeg ili suvog ruzmarina
3 čena belog luka
3 kašike limunovog soka
3 kašike maslinovog ulja
biber
morska so

marinirana-riba

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!