Kako izgleda šuga simptomi i lečenje svrab kože

sugaracKako izgleda šuga, kako se prenosi šuga bolest, koji su simptomi karakteristični i kako se leči šuga kod ljudi, saznaćete iz ovog članka. Svrab kože je ono po čemu se najčešće prepoznaje. Šuga nastaje kada se koža inficira grinjom šugarac (Sarcoptes scabiei). Šugarac živi u koži sisara, a naročito se javlja šuga kod pasa i šuga kod ljudi. Ova grinja je pravi parazit, ima 8 nogu i nalik je krpelju ili pauku. Grinje se ukopaju u kožu da tu žive i polažu jaja. Male su do 0,5 mm i obično nevidljive golim okom.

Šuga simptomi

Ako se prvi put infekcija pojavljuje, onda je potrebno 2-6 nedelja da se uoče prvi simptomi. Ukoliko se drugi put javlja infekcija kod iste osobe, simptomi šuge mogu vrlo brzo da se razviju, čak u jednom danu. Osnovni simptomi su svrab kože i bubuljice na koži u vidu osipa. Ovi simptomi šuge se pojavljuju zbog alergijske reakcije na grinju. Osip može biti svuda po telu ili samo na nekim delovima, kao što su zglobovi, između prstiju ili oko struka. Šuga podstiče grubo češanje, a to dodatno pogoršava situaciju, jer mogu nastati kraste i bakterijske infekcije na koži.

Kako se prenosi šuga

Šuga je zarazna bolest i prenosi se sa osobe na osobu, kroz duži fizički kontakt (ne trenutni), uključujući i seksualni odnos. Upotreba kondoma nije zaštita protiv šuge. Kontakt koža na kožu, je način kako se prenosi šuga, ali prenošenje bolesti je moguće i rezmenom odeće, posteljine i peškira. Eto kako nije dobro koristiti tuđe lične stvari. I zdravstveni radnici su rizična kategorija za dobijanje šuge od pacijenata.

Kako se leči šuga

Danas se smatra da je permetrin najbolji lek za šugu. Koristi se u vidu kreme. On je preporučen od Svetske zdravstvene organizacije. Nanosi se od vrata nadole. Tretira se cela koža. Ujutro se ispere. Ubija jaja i odrasle grinje. Jedan tretman je obično dovoljan.
Postoje i drugi lekovi kao sumpor i benzil benzoat, ali je njihova upotreba u mnogim zemljama ograničena zbog potencijalne toksičnosti. Koriste se u zemljama u razvoju, zbog niže cene.
Od prirodnih lekova koji su se u prošlosti koristili za lečenje šuge, treba spomenuti sok od belog luka i razna biljna ulja.
Sva odeća koju je zaraženi nosio i posteljina koju je koristio, trebalo bi da se opere i otkuva. Grinja ne može da poživi duže od 2 do 3 dana izvan kože, tako da ono što ne može da se otkuva, a oboleli je sa tim dolazio u kontakt, treba da se spakuje u plastične vreće na nekoliko dana.

kako izgleda suga

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!