Šta je endometrioza simptomi i kako se leči

Čuli ste za medicinski termin endometrioza. Pitate se šta je endometrioza? Radi se o abnormalnom rastu tkiva endometrijuma, sličnog onom koje oblaže unutrašnjost materice, ali na lokaciji van materice. Da li su poznati uzroci, koji su simptomi endometrioze, te kako se leči endometrioza, saznaćete u nastavku ovog članka.

Uzroci endometrioze

Uzroci endometrioze zasad nisu razjašnjeni, iako postoje pretpostavke zašto se javlja. Na primer, kao uzrok se navodi poremećaj menstruacije, gde krv umesto da izlazi izvan tela, ona se vraća. To je takozvana retrogradna menstruacija. Drugi mogući uzroci su poremećaj imuniteta, rast embrionalnih ćelija i sl.

Endometrioza simptomi

Kada je u pitanju endometrioza simptomi su u većini slučajeva skriveni ili ih prosto nema. Od simptoma koje žene najčešće uoče, treba napomenuti bol u karlici (koji je glavni simptom), grčevi tokom odnosa, neplodnost i dr. Intenzitet bola nije ujednačen. Karlični bol zavisi i od toga koje tkivo endometrioza obuhvata. Kad je u pitanju endometrioza jajnika simptomi mogu uključiti nastanak ciste na jajnicima, koja se zove endometriomas. Endometrioza može biti razlog zašto neki parovi nemaju dece. Još neki simptomi endometrioze mogu biti: nizak abdominalni bol, hronični umor, proliv ili zatvor, neredovna ili obilna menstruacija, bolno mokrenje.

Gde se pojavljuje endometrijum?

Endometrioza se javlja kada endometrijum nastaje tamo gde mu nije mesto. Tako može biti endometrioza jajnika, jajovoda, a može zahvatiti creva i mokraćnu bešiku. Obično je to region karlice i trbušne duplje,  a ređe i na nekim udaljenijim delovima tela.

Endometrioza dijagnoza

Ovu bolest tretiraju ginekolozi. Da bi se utvrdilo da li je prisutna endometrioza simptomi i fizički pregled nisu dovoljni. Ultrazvuk može biti od koristi, jer njime se isključuju druge bolesti i sugeriše prisustvo endometrioze. Za preciznu dijagnozu neophodna je biopsija tkiva i direktan vizuelni pregled unutrašnjosti karlice i trbuha.

Lečenje endometrioze

Za bol u karlici i menstrualne grčeve lekari prepisuju lekove protiv bolova. Za lečenje endometrioze se koriste i hormonski lekovi, kontraceptivne pilule u kombinaciji sa progesteronom. Žene sa endometriozom uglavnom dobro pondose kontraceptivne pilule. Postoje i drugi lekovi za endometriozu, kao danazol, ali i hirurški tretman može biti najbolje rešenje, zavisno od simptoma i procene lekara. Kada su simptomi endometrioze teški ili terapija ne daje rezultate radi se operacija. Hirurški tretman može biti veoma efikasan u smanjenju bola, ali stopa recidiva endometrioze je procenjena na 40 procenata.

Ko dobija endometriozu?

Endometrioza je bolest kod žena u reproduktivnim godinama i to je jedan od vodećih razloga za bol u karlici. Većina slučajeva se javlja kod žena od 25 do 35 godine. Neke studije nam sugerišu, da se češće javlja kod viših žena, takne konstitucije i niže telesne mase. Da li je moguća preventiva, nije poznato, obzirom na to da se i uzrok endometrioze slabo razume.

Alternativno lečenje

Prema nekim studijama, za podizanje imuniteta i ublažavanje simptoma endometrioze, dobro se pokazao povećan unos zelenog povrća i voća, a smanjen unos crvenog mesa.
Redovna fizička aktivnost doprinosi smanjenju i regulisanju nivoa estrogena, što se smatra korisnim za ublažavanje simptoma endometrioze.
Biljka konopljika se kao kapi ili čaj za endometriozu može koristiti. To je prirodan lek, koji će uravnotežiti hormone i ublažiti simptome.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!