Saveti za gajenje đumbira kod kuće u saksiji i bašti

Đumbir je poznati začin i tropska biljka, tako da naša klima nije baš idealna za uzgoj đumbira. Ne podnosi temperature ispod 10 stepeni. Za uspešno gajenje đumbira, odnosno da bi od njega imali koristi, potrebno je da prođe 9-10 meseci, koliko traje period vegetacije. Pošto nema dovoljno toplih dana tokom godine (da sve vreme provede na otvorenom), prvo se u zatvorenom đumbir u saksiji posadi, a kad prođe opasnost od niskih temperatura onda se presadi u baštu.

Sadnja đumbira u saksiju

Potrebni su nam koren đumbira, zemlja za cveće i saksija. Đumbir u saksiju sadimo u jesen. Koren đumbira ćemo naći u prodavnici. Najbolje bi bilo da je već proklijao, odnosno da iz njega izbijaju zeleni vrhovi, ali to ne mora biti slučaj. Dobro bi bilo da je organski đumbir, jer ako nije obično ih tretiraju sredstvima protiv klijanja. Ali bez obzira klijanje se može stimulisati potapanjem korena đumbira u mlaku vodu ili u kompost. Može da se posadi ceo rizom ili da se seče na delove, ako želimo da zasadimo đumbir u više saksija. Svaki komad, koji ima aktivan pupoljak, može dati posebnu đumbir biljku. Ako sečemo đumbir na komade, ostavimo ga nekoliko dana da se osuši rez, pa tek onda sadimo. Koren đumbira se stavlja vodoravno i to tik ispod površine zemlje. Samo tek toliko zemlja treba da ga pokriva. Gajenje đumbira u saksiji, podrazumeva da se saksija drži kod kuće u zatvorenom preko zime. Odgovara mu sobna temperatura, a treba da ima i dovoljno svetlosti. Zemlja se zaliva kad se osuši. Ne treba preterivati sa vodom, da ne bi došlo do truljenja. Posle nekog vremena kreću da rastu zeleni izdanci, koji kad porastu podsećaju na trsku ili bambus. Mogu da narastu i preko 1 m.

Presađivanje đumbira u baštu

Ko ima baštu može da presadi đumbir. Za gajenje đumbira u bašti potrebno je da se stvore neophodni uslovi. Đumbir iz saksije presađujemo u baštu na proleće, kada prođe opasnost od niskih temperatura. Odgovara mu delimična senka, plodno  i rastresito zemljište. Rizom se opet sadi plitko. Možete mu omogućiti pritke, kao potporu. Prilično je otporan na bolesti i štetočine, samo ga treba redovno zaliti.

Berba

Koren đumbira vadimo krajem leta ili početkom jeseni, pre pojave niskih temperatura. Kada ga izvadimo u optimalno vreme, a to je nakon 10 meseci vegetacije, svež đumbir je mnogo kvalitetniji i jače arome od onog iz prodavnice. Veći deo berbe bude za konzumiranje, a višak ostavimo opet za sadnju, za narednu sezonu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!