Crni čaj kao prirodno energetsko piće

crni cajCrni čaj se pravi od listova biljke latinskog naziva Camellia sinensis. Interesantno je da se od iste biljke pravi i zeleni čaj. Pa u čemu je onda razlika? Listići od kojih se pravi crni čaj su stariji, odnosno više su oksidirali u odnosu zeleni čaj. Može se reći da je različita tehnologija proizvodnje crnog i zelenog čaja. Crni čaj je sasvim fermentisao i listovi su dobili tamnu sivu boju. To je uslovilo i drugačiji ukus, različitu boju, a što je najznačajnije i drugačija svojstva, crnog u odnosu na zeleni čaj. Po pravilu crni čaj ima jaču aromu i sadrži više kofeina od zelenog čaja i kafe. Po svom delovanju za crni čaj mogli bi reći da je to energetski napitak. Crni čaj se koristi i kao čaj za uživanje. Ukus umnogome zavisi od kvaliteta čaja, pa i vode sa kojom se priprema. Najbolje ga je piti prohlađenog, bez bilo kakvih dodataka.

Dejstvo crnog čaja

Crni čaj ima jako dugu tradiciju na Istoku, a u novije vreme se mnogo i sve više troši na Zapadu. Dejstvo i lekovita svojstva crnog čaja su dobro poznata zapadnoj civilizaciji. Glavni sastojci su kofein i antioksidanti tanini. Zbog kofeina crni čaj deluje nadražujuće na mozak, održava mentalnu budnost, povećava moć zapažanja i shvatanja, odlaže osećaj umora i pospanosti, okrepljuje organizam. Obzirom na ovakve karakteristike, crni čaj je idealan za one koji uče, za vozače, radnike u fabrikama, sportiste i sve ostale. Reklo bi se da je dejstvo sušta suprotnost u odnosu na dejstvo alkohola. Onaj ko je pio alkohol, on je na kraju uspavan i otupeo, a ko je pio crni čaj, on je pun energije i lucidan. Crni čaj je prirodno energetsko piće. Ako pogledate sastav današnjih energetskih pića videćete da imaju isto kofein, pa je onda bolje piti crni čaj, koji je prirodan.

Lekovitost crnog čaja

Crni čaj pomaže kod niskog pritiska i glavobolje kao posledice niskog pritiska. Deluje preventivno dobro protiv srčanih oboljenja, infarkta, arteroskelroze, Parkinsonove bolesti. Dobar je diuretik, pa pospešuje izmokravanje. Antioksidansi koje ima u sebi deluju antikancerogeno. Preporučuje se kao napitak u slučaju potrebe za smanjenjem telesne težine. Ispoljava pozitivne efekte kod dijabetesa tip 2. Nadražuje respiratorne organe, poboljšava ventilaciju pluća i olakšava disanje.

Neželjeni efekti crnog čaja

Iako je bolji od kafe, crni čaj treba koristiti veoma umereno. Ako se preteruje sa upotrebom, količinski i dugotrajno, može da izazove nesanicu, razdražljivost, otežano varenje, zatvor i druge neželjene efekte. Postoje osobe kojima jednostavno ne odgovara crni čaj. Ovaj čaj nije preporučljiv za decu, trudnice i dojilje. Osobe sa visokim pritiskom ne bi trebalo da piju crni čaj.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!