Soda bikarbona čudo u baštovanstvu – hrani biljke, a odbija štetočine i bolesti

Soda bikarbona je već dugo poznata kao korisno sredstvo u kući, za pomoć u čišćenju, koristi se i u nekim receptima, te za lepotu i zdravlje. Možda još niste čuli, ali soda bikarbona može biti velika pomoć u baštovanstvu, jer odbija štetočine, a istovremeno hrani biljke.

Soda bikarbona kao zamena za pesticide

Soda bikarbona je odlično sredstvo u baštovanstvu protiv bolesti biljaka, naročito protiv gljivičnih infekcija. Takođe može biti korisna i protiv nekih insekata. Razmutite 2 kašike sode bikarbone u šolji vode pa sipajte u prskalicu i dodajte 5 l vode. Može se još dodati kašika tečnog sapuna i maslinovog ulja. Ako su biljke sklone gljivičnim infekcijama, kao što je plamenjača, tretirajte ih 2 puta nedeljno. Ovo je ekološko sredstvo pa je pogodno za voće i povrće, ali i cveće. Može se koristiti na paradajzu i drugom povrću, vinovoj lozi i ružama. Ovo sredstvo je ekološko, tako da nema bojazni za zdravlje ljudi i domaćih životinja.

Soda bikarbona hrani cveće

Cveće koje voli alkalno zemljište, kao na primer hortenzije, geranijum, begonije mogu još lepše izgledati i više cvetati uz pomoć sode bikarbone. Dovoljno je samo malo sode bikarbone rastopiti u vodi i sa tom vodom onda zalivati biljke. Soda bikarbona ima svojstvo da podmlađuje biljke.

Da paradajz bude slađi

Soda bikarbona je alkalna, pa posipanje po zemlji oko stabljika paradajza čini da plodovi paradajza postanu slađi.

Protiv korova

U većim koncentracijama soda bikarbona može da bude efikasna u uništavanju korova. Treba posipati direktno na zemlju gde se nalazi korov, ali i voditi računa da se ne unište biljke koje plodonose.

Protiv puževa

Ako imate puževe u bašti sipajte sodu direktno na njih, jer oni je ne podnose. Preventivno oko biljaka posipajte sodu bikarbonu u krug i napravite zaštitnu barijeru preko koje puževi neće prelaziti.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!