Preduslov za uspeh u uzgoju paradajza je plodored. Evo o čemu se radi

U povrtarstvu je plodored vrlo važna stvar. Plodored znači promenu gajenih kultura na jednoj površini. Neke kulture, među koje spada i paradajz, ne treba saditi nekoliko godina na istom mestu. Plodored treba poštovati, zato što povrće ima različite potrebe za hranjivim materijama iz zemljišta, napadaju ih različite bolesti i štetočine , a sve to nam govori da je onda bolje promeniti poziciju za paradajz u odnosu na prošlogodišnju.

Koji su dobri predusevi posle kojih je poželjno saditi paradajz

Dobri predusevi za paradajz su salata, spanać, rotkvice, pasulj, grašak, soja, strna žita, crni i beli luk. Nakon sezone pod paradajzom, na istu parcelu paradajz se može vratiti posle 3-4 godine.

Koji su loši usevi posle kojih ne treba saditi paradajz

Paradajz ne bi trebalo saditi posle paprike, krompira, krastavca, plavog patlidžana, duvana i lucerke. Jednostavno ove kulture izvlače hranjive materije iz zemljišta, koje su isto tako potrebne paradajzu ili ih napadaju iste bolesti i štetočine.

Paradajz je dobar kao predkultura za šargarepu, peršun, paštrnjak, celer, beli luk, crni luk i pasulj.

Reč stručnjaka

Stručnjaci se slažu da poštovanje plodoreda ima veliku ulogu. Plodored paradajza je važna agrotehnička mera, jer omogućava, sa jedne strane zdrav i obilan rod, a sa druge to je preventivna mera u zaštiti paradajza od bolesti i štetočina. Kada bi se paradajz gajio uvek na istom mestu, došlo bi do postepenog narušavanja strukture i plodnosti zemljišta, te gomilanja bolesti i štetočina, zato kulture treba rotirati u bašti. Prema tome, poštovanjem plodoreda povećava se prinos, kvalitet zemljišta, a smanjuje se upotreba pesticida.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!