Kako ukloniti zubni kamenac kod kuće, a treba vam jedan jedini sastojak

Uklanjanje zubnog kamenca može se uraditi pomoću samo jednog sastojka. Četkanje zuba sodom bikarbonom je siguran i efikasan način za uklanjanje kamenca. Moguće je sodom bikarbonom ukloniti kamenac  bez oštećenja gleđi. Postoje paste za zube sa sodom bikarbonom, a sem toga jednostavno možete napraviti svoju pastu od sode bikarbone i vode, koju ćete koristiti za četkanje zuba.

Naučna saznanja

Studije su pokazale da pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu može biti efikasna u smanjenju količine kamenca na zubima u odnusu na običnu pastu za zube. Kako zapravo deluje pasta sa sodom bikarbonom?
Neka hrana (posebo ugljenihidrati) može drastično sniziti ph vrednost u ustima što dovodi do demineralizacije, a to je nestanak kalcijuma iz zubne gleđi. Stvara se i pogodna kisela sredina za razvoj zubnog kamenca. Kada je kisela sredina ispod 5,1 do 5,5 ph dolazi do demineralizacije. Suprotno toj hrani koja zakiseljava, soda bikarbona ima visok ph, pa smanjuje demineralizaciju, balansira ph vrednost u ustima i sprečava gubitak gleđi.

Pasta od sode bikarbone

Napravite u šoljici pastu od sode bikarbone, tako što 2 kašičice sode dobro razmutite sa 1 kašičicom vode. Pastu nalepite na četkicu za zube i perite zube. Nakon pranja isperite, sve isto kao sa običnom pastom. Tako perite zube svako veče. Nakon izvesnog vremena primetićete razliku. Kamenac nestaje, a zubi postaju čistiji i izgledaju zdravije.

Ostale prednosti pranja zuba sodom bikarbonom

Ta kisela sredina pogodna je za razvoj kamenca, ali sem toga pogodna je za razvoj bakterija i gljivica. Neke bakterije su korisne i normalno prisutne u ustima, a neke ne. Ako se koristi soda bikarbona za pranje zuba, ona može značajno smanjiti prisustvo nekih bakterija i gljivica u ustima, te sprečiti kvarenje zuba.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!