Kako da krastavac ne bude gorak

Gorak krastavac može da pokvari ukus salate. Kako da krastavac ne bude gorak je pitanje o kome razmišljaju proizvođači vrtlari, ali i potrošači koji kupuju krastavce na pijaci i konzumiraju ih. Neki krastavci sadrže alkaloide, koji doprinose gorkom ukusu. Evo nekoliko saveta za vrtlare i potrošače, kako da izbegnu gorke krastavce.

Zašto su krastavci gorki?

Krastavci mogu biti gorki ako rastu u nepovoljnim uslovima. Krastavac u sebi sadrži 96% vode i to je povrće sa najviše vode. Zato je za krastavac voda jako bitna. Ako nema dovoljno vode za navodnjavanje u sušnim periodima, to može da se odrazi na ukus krastavaca i oni postaju gorki. Isto se može desiti, ako je hladno, sa previše vlage ili nema dovoljno sunca. Treba znati i kada je pravi trenutak za berbu krastavaca, jer ako prođe optimalno vreme za berbu mogu biti gorki.

Saveti za vrtlare

Dobri poznavaoci tvrde, da ako se pored krastavca posadi suncokret, krastavci neće biti gorki, zato što suncokret izvlači gorčinu iz zemljišta. Postoje i hibridne sorte koje nikad nisu gorke, pa je savet za vrtlare da preispitaju izbor sorte. Krastavce ne treba zalivati hladnom vodom, jer je to veliki šok za ove biljke, nego voda treba da se ujednači sa spoljnom temperaturom.

Saveti za potrošače

Većina ljudi voli da jede krastavac u salatama i ne bi da se razočara. S druge strane na pijaci ne može da se proba i tako testira krastavac. Šta onda raditi, ako su gorki krastavci koje ste doneli kući. Postoji rešenje. Odsecite krajeve krastavca kao kapice. Kapice treljajte o ostatak krastavca, sve dok ne pusti penu. U toj peni se nalazi gorka materija. Dobro operite krastavac. Na taj način smo izvukli gorčinu iz krastavca i on će sada biti sasvim podnošljiv za konzumiranje.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!