Čišćenje veš mašine prirodnim sredstvima

Mašina za veš vam nije više nova. Vremenom se u veš mašini nakupi kamenac, koji povremeno treba očistiti, da bi se omogućio nesmetan rad mašine. Za to taloženje kamenca je odgovorna voda iz vodovoda, ali ona je neizbežna. Ne čekajte da otpadaju krupni komadi kamenca, nego intervenišite na vreme. Kamenac se nakuplja na grejaču i to je najčešći uzrok kvarova i lošeg rada veš mašine, a upravo čišćenjem kamenca možete da produžite rad mašine i sprečite eventualne kvarove.

Simptomi

Ukoliko ste primetili da iz unutrašnjosti veš mašine dopire neprijatan miris i ako veš nije opran kako treba, to su već neki simptomi koji ukazuju da je čišćenje neophodno. Čim se pojavljuje smrad, to znači da su se u bubnju nakupile bakterije i sloj nečistoće, a na grejaču se verovatno uhvatio kamenac.

Sredstva

Naravno da postoje kupovna sredstva za čišćenje veš mašine, ali to su skupe hemikalije. Mi vam predlažemo nešto sasvim prirodno i jeftino. Potrebna su dva sastojka, soda bikarbona i alkoholno sirće.
Ako s vremena na vreme budete koristili ovo za čišćenje mašine, nećete imati problema sa kamencem, prljavštinom, bakterijama i neprijatnim mirisima. I eto umesto da bacate novac na skupe preparate, predlažemo vam da iskoristite ono što obično svi imaju kod kuće.

Pranje

Odaberite program sa podešavanjem temperature na 90 stepeni. U pregradu za prašak sipajte sodu bikarbonu, a u pregradu za omekšivač sipajte sirće. Pustite praznu veš mašinu u rad. Kada je mašina završila sa radom operite staklo od mašine i izglancajte bubanj, koristeći sredstvo za pranje prozora, koje u sebi ima alkohola. Prekontrolišite još i po potrebi očistite gumu na koju naležu vrata. To su sve neka mesta na kojima se zna nakupiti prljavština. Da bi mašinu redovno održavali čistom, povremeno sipajte kašiku sode bikarbone u prašak i tako ćete eliminisati nepriojatan miris, bakterije i taloženje kamenca.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!