Šta sve leči kantarion

Cvetovi kantariona i nadzemni deo biljke se koriste za pravljenje čaja, kantarionovog ulja i u farmaceutskoj industriji. Ljudi kantarion koriste već vekovima i jako ga cene. Posebno je popularna biljna terapija kantarionom za ublažavanje simptoma depresije. Kantarion leči i želudac, hemoroide, vaginalne infekcije, upale, prcese na koži

Kantarion protiv depresije

Rađeno je 35 studija do 2016. godine i zaključeno je da kantarion smanjuje simprome blage do umerene depresije, više od sličnih antidepresiva, koji se daju na recept. Kantarion je snažan antidepresiv i može podići raspoloženje kod osoba sa blagom i umerenom depresijom. Ne preporučuje se osobama sa jakom depresijom. Ipak ova biljka nije biljka brzog dejstva, tako da može proći i više nedelja dok se ne primete neki rezultati. Osim kod depresije, slično deluje kod uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi.

Čaj od kantariona priprema

Jednu supenu herbe kantariona preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti 15 minuta, pa procediti. Piti 3 puta na dan, po jednu šolju, pre obroka. Pije se protiv depresije i dobar je za želudac. Može biti koristan kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Protiv upalnih procesa

Kantarion se koristi i u narodnoj medicini protiv upala, za sakupljanje tkiva i kao antiseptik. Pravi se kantarionovo ulje od nadzemnog dela biljke, a kako se pravi, to smo već opisali u nekom od prethodnih priloga. Ono se koristi u tretiranju rana, modrica, opekotina, uboda insekata, upalnih procesa na koži, ali i za hemoroide. Deluje protiv gljivičnih i bakteijskih infekcija.

Kantarion u farmaceutskoj industriji

Koristi se danas posebno kantarion u kapsulama kao suplement i prirodne vaginalete za tretiranje vaginalnih infekcija.

Ograničenja u upotrebi i neželjeni efekti

Kantarion ne treba da koriste trudnice i dojilje. Osobe koje koriste terapiju kantarionom ne bi trebalo da se sunčaju, jer sadrži sastojak hipericin koji kod osetljivih osoba deluje foto senzibilno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!