Crveni vetar kod ljudi simptomi i lečenje

Šta je crveni vetar ili erizipel? Nije u pitanju biljka, nego akutna infekcija kože izazvana bakterijom streptococcus beta haemolythicus grupe A iz porodice streptokoka. Ređe je uzročnik streptokoka grupe C, D i G, a kod novorođenčadi uzročnik može biti streptokoka grupe B. Kad su u pitanju simptomi, bolest crveni vetar se manifestuje lokalno, ograničenim crvenilom, oticanjem kože i drugim simptomima opšte infekcije. Posebno se često pojavljuje na nogama (potkolenice) i glavi (lice), a ređe na trupu i rukama. Oboljenje crveni vetar se pojavljuje sporadično i to uglavnom u zimskom periodu, kada se uostalom javljaju i ostala streptokokna oboljenja. Kad je u pitanju crveni vetar kod ljudi, mogu da obole osobe svih uzrasta, pa i novorođenčad.

Kako prepoznati bolest crveni vetar

Bolest crveni vetar počinje naglo sa karakterističnim siptomima: rast telesne temperature na 38-40 stepeni, malaksalost, jeza, groznica, glavobolja i povraćanje. Lokalni simptomi na koži se ne pojavljuju odmah, nego nakon 12-24 sata. Na zahvaćenom mestu koža se zateže i svrbi. Tek idućeg dana se pojavljuje crvenilo, koje je oštro omeđeno u odnosu na zdravu kožu. Ono otiče i izdiže se u odnosu na zdravu kožu. Mesto na koži koje je zahvaćeno crvenilom je toplije, jarko crveno, ima sjaj, napeto je i bolno. Posle petog dana simpromi su naizraženiji, a oko 7 dana dolazi do blagog popuštanja. Znaci infekcije polako nestaju, a promene na koži jenjavaju i povlače se po redosledu kako su i dolazile. Crvenilo je sve bleđe i bleđe od centra ka periferiji. U isto vreme smanjuje se bol, otok, zategnutost kože, koja kreće da se peruta.

Kako se prenosi

Prenose se streptokoke nepostrednim kontaktom sa inficiranom osobom. Bakterija ulazi u kožu, kroz povredu bilo koje vrste. Inkubacija traje 3-4 dana.

Dijagnostika

Dijagnoza crvenog vetra se postavlja kod specijaliste dermatolga. Lekar na osnovu kliničke slike, koja je zaista karakteristična, može da prepozna crveni vetar, te da ga još potvrdi laboratorijskim analizama. Radi se krvna slika, leukocitarna formula i sedimentacija krvi.

Lečenje crvenog vetra

Erizipel ili crveni vetar se leči tako što je terapija usmerena na uzrok, a to je streptokokna infekcija. Kao terapija koristi se penicilin i eritromicin. Ako se bolest crveni vetar ne leči može da traje i 20 dana. Jednom preležan crveni vetar može ponovo da se vrati. U prošlosti su se više javljali teži oblici ove bolesti, dok su danas retki.

Fotografija: Wikimedia

Šta se preporučuje iz narodne medicine

Na inficirana mesta zahvaćena crvenilom mogu se stavljati obloge. Listovi kupusa se dobro izgnječe oklagijom da puste svoje sokove, a onda se stave na obolelo mesto u vidu obloga. Iz iskustva korisnika evidentno je da listovi kupusa leče upalu na koži od crvenog vetra. Najbolje ih je držati tokom noći, a preko dana zahvaćenu površinu kože mazati kantarionovim uljem. Naravno, listovi kupusa saniraju bolest spolja, a šta da se uradi da bi se lečili i iznutra? Treba piti čaj od koprive i to 3-4 šolje dnevno. Ne smemo zaboraviti piti i puno vode, jer kad je bolest praćena temperaturom, to je obavezno.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!