Pomelo voće najkrupniji citrus

Pomelo_malaPomelo je najkrupnije citrusno voće. Latinski naziv je Citrus Maxima ili Citrus Grandis. Najviše sličnosti ima sa grejpfrutom, samo što je još veći. Težina ploda je obično od 1 do 2 kg, ali postoje i znatno teži primerci. Boja varira od zelene do žute, a ređe i ružičaste. Karakteristično je da pomelo ima deblju koru od ostalih citrusa, pa mu je dobar deo težine u kori.
Foto:
 Biswarup Ganguly
Unutrašnjost je svetlija, gotovo bela. Ukus je isto specifičan, nije gorak kao grejpfrut, a nije ni kiseo kao pomorandža. Poreklom je iz jugoistočne Azije, gde se i uzgaja. Može se gajiti i gaji se u toplim tropskim uslovima širom sveta. Pomelo voće se kalemi ili raste iz semena. Kada se posadi tek nakon 8 godina počinje da daje prve plodove. Raste i samoniklo u prirodi. Koristi se za ukrštanje sa drugim citrusima.

Upotreba pomelo voća

Može se koristiti kao svi ostali agrumi. Bliski rođaci su mu grejp, narandža, mandarina i limun. Kada se kora oguli imamo mesnati deo koji je slatkast, a opne i beli deo ispod kore je dosta gorak. Pomelo voće se pije u pićima i jede se u salatama. Preporučuje se za ceđenje soka. U kuhinji se može dobro iskombinovati sa raznim receptima. Posebno je dobar za deserte. Nezamenjiv je sastojak nekih koktela i likera. Od ovog citrusa može da se pravi džem ili marmelada. Pomelo je pogodan i za kandiranje. Koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Lekovitost i nutritivna vrednost

Sadrži značajne količine vitamina C, ali i minerala, naročito kaliuma i magnezijuma. Dobar je izvor dijetetskih vlakana, ima vrlo malo šećera i bez masnoća, te je niskokaloričan. Ima svega 35 kcal na 100 grama, stoga dobar je izbor u slučaju držanja dijete. U Kini se prave i prirodni lekovi od pomela, gde se ovaj citrus koristi za bolje varenje, jačanje imuniteta, protiv kašlja i prehlade, protiv astme, za promene i čireve na koži itd. Koristan je i u slučaju premora, osvežava i vraća izgubljenu energiju. Neka saznanja postoje i o tome da je pomelo dobar za regulisanje krvnog pritiska i holesterola. Neki azijski medicinski stručnjaci ga smatraju antikancerogenim. Pomelo voće podmlađuje organizam, jer deluje zaštitno na ćelije i protiv starenja.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!