Ne bacajte talog od kafe. Evo za šta se sve može koristiti soc

Talog od kafe ili soc je ono što gotovo svi bacaju kad popiju kafu, a ipak se može iskoristiti i to na mnogo načina. Ne mislimo na gledanje u šolju, nego se može upotrebiti talog od kafe za biljke, celulit, lice, podočnjake, kosu… Najbolje je kad ono što je predviđeno za bacanje, uspemo da iskoristimo na pravi način, zapravo recikliramo, kako lukovinu za farbanje jaja, tako i talog od kafe.

Upotreba taloga od kafe u bašti za biljke

Repelent

Talog od kafe prospite oko vaših biljaka. On deluje kao repelent protiv štetočina, puževa i mrava. Ostaci kafe mogu da se stave u vodu, pa sutra procedite tečnost u prskalicu i zaštitite biljke. Mnogim štetočinama je ovaj miris kafe odbojan.

Đubrivo

Talog od kafe je dobro đubrivo za biljke koje vole kiselije zemljište. Interesantan podatak je da hortenzije mogu da promene boju iz ružičaste u plavu, kao rezultat đubrenja tla kafom. Za neutralisanje kiselosti taloga kao đubriva, mešajte ga sa travom, lišćem, slamom. Talog od kafe sadrži azot i kalijum, a za kompletnije đubrivo za vaše biljke mešajte ga sa pepelom, da bi se obogatilo sa fosforom i kalcijumom.
Ako nemate u planu da talog od kafe iskoristite odmah, bacite ga na gomilu komposta.

Upotreba taloga od kafe u kući

Upija mirise

Talog od kafe se može iskoristiti da privuče mirise iz frižidera na sebe. Samo stavite talog od kafe u neku posudu i gurnite u dubinu frižidera. Tako tlog može i više nedelja da upija mirise.

Abraziv

Talog od kafe može da deluje kao abraziv. Probajte da očistite sudove ili druge površine, osim onih koje bi mogli da ofarbate sa kafom. Soc od kafe deluje abrazivno, ali nije tako grub, pa neće da ošteti materijal.

Boja

Talog od kafe i kafa mogu se koristiti za bojenje raznih stvari u domaćinstvu, pomenimo uskršnja jaja, zatim beli papir koji će izgledati kao pergament itd.

Talog od kafe u službi zdravlja i lepote

Piling kože

Talog od kafe je odličan za piling kože od glave do pete. U soc dodajte malo tople vode i kokosovog ulja i koristite ovu mešavinu za uklanjanje mrtvih ćelija sa kože.

Podmlađivanje lica


Kako za nanošenje na kožu, tako je talog od kafe za lice isto odličan tretman, u smislu podmlađivanja istog. Pomešajte 2 kašike taloga kafe, 2 kašike kakao praha, 3 kašike punomasnog mleka i kašiku meda. Ova mešavina je idealan antioksidantni tretman lica.

Tretman za podočnjake

Talog od kafe za podočnjake se isto primenjuje. Smanjuje podočnjake. Napravite mešavinu gde idu talog kafe, kokosovo ulje i nekoliko kapi vode. Pažljivo utrljajte oko očiju, pri tome pazeći da mešavina ne ulazi u oči. Ostavite 5 minuta da deluje, a potom skinite.

Celulit

Da li ste znali da se talog od kafe na celulit može tretirati. Jedna studija koja je rađena u Brazilu, pokazala je da lokalna primena kofeina doprinosi da se celulit na tom mestu smanjuje do 17%. Postoje razni recepti za primenu taloga od kafe na celulit, ali jednostavna mešavina taloga i vode, isto deluje efikasno. Koristite ovaj tretman 2 puta nedeljno po 10 minuta na mestima koja su zahvaćena celulitom.

Kosa

Ako koristite mnogo preparata za kosu, vaša kosa je verovatno umorna od svega. Koristite talog od kafe da bi podigli kosu i povratili joj stari sjaj. Pre samog pranja kose, nanesite šaku taloga od kafe i dobro utrljajte u kosu.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!