Čaj od stolisnika (kunice) priprema i upotreba

stolisnikČaj od stolisnika ili kunice se pije za želudac, jajnike i mršavljenje. Stolisnik je u našem narodu, vrlo cenjena lekovita biljka i koristi se za unutrašnju i spoljnu upotrebu. Biljka ima više imena, a osim stolisnik i kunica, najčešće je još zovu hajdučka trava, hajdučica i sporiš. Stolisnik je višegodišnja zeljasta biljka koja raste kao korov i to gotovo svuda u našim krajevima. Najviše na suvom zemljištu, duž puteva. Lako se rasađuje i uzgaja. Stabljika naraste od 0,5 do 1 m, a cvetovi su sitni i beli, grupisani su u cvasti.

Stolisnik čaj priprema i upotreba

Za pripremu čaja koristi se osušen nadzemni deo stolisnika. Jedna mala kašika čaja od stolisnika se prelije sa 2 dl kipuće vode. Poklopi se i ostavi 15 minuta, pa se procedi. Čaj od kunice se pije 3 puta dnevno, po jedna šolja pre obroka.

Herba od stolisnika ulazi u sastav mnogih čajnih mešavina. Neke od tih mešavina su čaj za regulisanje lučenja žuči i protiv kamena u žučnoj kesi, čaj za bolje varenje i protiv nadimanja, čaj kod čira na želudcu, čaj za mršavljenje i protiv celulita, čaj za bronhijalnu astmu, čaj za kamen u bubregu, čaj za belo pranje i drugi. Za ženske probleme najčešće se meša sa čajem od virka i drugim čajevima sličnog dejstva.
Herba stolisnika nije otrovna, ne izaziva zavisnost i može se upotrebljavati gotovo svakodnevno, pre svega za jačanje organa za varenje. Što se tiče nuspojava, zabeleženi su retki slučajevi alergije na stolisnik.

Stolisnik kao lek

Stolisnik je jedan od najčešće upotrebljavanih narodnih lekova kod nas, bilo da se koristi sam ili sa drugim lekovitim biljem. Primenjuje se i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Čaj od stolisnika čisti krv, a naročito je dobar za probavu. Upotrebljava se i u lečenju hemoroida. Isto tako u narodnoj medicini se čaj koristi kao protivupalno sredstvo, zatim kod ženskih problema, kao što su ciste na jajnicima, neredovne menstruacije, belo pranje. Osim za čaj u narodu se koristi spolja hajdučka trava za zarastanje rana.

caj od stolisnika

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!