Brekinja drvo i čaj kao lek

brekinjaBrekinja je listopadno drvo i dosta retka voćna vrsta, koja raste i kod nas po hrastovim šumama. Jestivi su plodovi, a lekoviti plodovi i kora drveta. Pravi se i čaj od brekinje, najčešće pominjan kao lek za dijabetes. Drvo brekinje je veoma cenjeno. Od njega se prave razni predmeti i instrumenti. Latinski naziv je Sorbus torminalis. Brekinja je listopadno drvo srednje veličine. Naraste oko 20 m u visinu. Krošnja je razgranata. Kora je glatka i svetlija, dok je drvo mlado, a kasnije izbrazdana i tamnija. Cveta u maju i junu, u zavisnosti od klime. Cvetovi su bele boje i medonosni. Plodovi su zreli u septembru i oktobru. Smeđe su boje. Postoji mišljenje da su plodovi najukusniji posle prvog mraza, jer su tad slađi. To je nešto slično, kao kod mušmule. Plod se u ishrani koristi svež ili se kuva za kompot i pekmez. Od brekinja se može praviti i rakija. Divlje životinje vole da jedu plodove brekinje, a za neke i list predstavljaj poslasticu. Iako je drvo brekinje u prirodi retko, sadnice brekinje mogu da se nabave, jer postoje i oni koji je uzgajaju. Razmnožava se iz semena. Čudno je kako je čovek svojom nebrigom, dopustio da tako korisna vrsta, bude tako retka.

Medicinska upotreba

Plodovi brekinje su tradicionalni lek za kolike. U prošlosti se koristila kao lek za dizenteriju i sve oblike proliva. Isto tako se koristila brekinja za hemoroide, reumatizam i povišen šećer. Obzirom na sadržaj C vitamina u plodovima, upotrbljavali su se i protiv skorbuta. Plodovi brekinje sadrže tanine, pektine, jabučnu kiselinu, sorbitol, šećere, vitamin C.

Čaj od kore brekinja za dijabetes

Čaj od brekinja se pravi od kore drveta. U narodnoj medicini se čaj od kore brekinja smatra za prirodni insulin. To znači da je ovaj čaj dobar za dijabetičare. Za čaj se koristi mlada kora ili masa ispod kore. Tri kašike usitnjene kore se sipaju u litar vode i ostave preko noći. Ujutro se prokuva kratko, prohladi i pije. Piju se 3 šolje čaja dnevno. Čaj je dosta gorak, ali ne treba ga sladiti. Pije se 4 nedelje, a onda se pravi pauza. Interesantno je da neki ovaj čaj koriste i za izbacivanje peska i kamena iz bubrega.

Sorbus torminalis

Foto: muffinn

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!