Farbanje uskršnjih jaja prirodnim bojama biljnog porekla

Farbanje uskršnjih jaja je posao koji se tradicionalno svake godine obavlja pred uskrs. Pijaca je prepuna veštačkih farbi i nalepnica za jaja. Kao dete nikad nisam voleo da jedem uskršnja jaja. Razlog za to je bio, što su jaja farbana kupovnom farbom koja smrdi i kada se oljušte, farba se skida i prstima prenese na jaje. Time i jaje koje jedemo dolazi u kojntakt sa potencijalno opasnim hemikalijama. Zar nije zdravije farbanje uskršnjih jaja prirodnim bojama? Ovako ofarbana jaja mogu lepo da izgledaju, ali i da se jedu sa zadovoljstvom, pa čak i ako farba dođe u dodir sa jajetom, jer znamo da je sve prirodno, jestivo i bezopasno.

Crvena boja za jaja

Crvena jaja su najpopularnija. Ako želite crvena uskršnja jaja, onda možete koristiti nekoliko boja biljnog porekla. Intenzivnu crvenu boju daje varzilo. Varzilo biljka je zapravo brazilsko crveno drvo ili Caesalpina brasiliensis. Varzilo se može naći za kupiti na pijacama, ali treba paziti da li je to stvarno varzilo ili opet neka veštačka farba.
Crvena boja se može dobiti od crvene lukovine, odnosno ljuske od luka. I da zabeležimo još i to da sok od trešnje i sok od paradajza mogu ofarbati jaja u crveno.

Kako dobiti ružičasta jaja

Neku varijantu crvenkastih, roze, pink ili ružičastih jaja dobićemo ako za farbanje jaja koristimo sok od cvekle, maline ili crno vino

Kako ofarbati jaja u žutu boju

Ako želite žuta jaja onda možete koristiti kurkuma začin. Ovaj začin je dostupan u prodavnicama, a sadrži kurkumin, žuti pigment koji farba jaja u žuto. Za istu boju mogu se upotrbiti kora limuna i narandže, šargarepa i cvetovi nevena.

Narandžasta jaja

Narandžasta jaja možemo dobiti kada koristimo narandžastu lukovinu od luka.

Ljubičasta jaja

Neku varijantu ljubičasto plave boje uskršnjih jaja, dobićemo ako se koriste cvetovi ljubičice, koja ustvari i cveta baš negde pred uskrs.

Plava jaja

Plava jaja ćemo dobiti ako za prirodnu boju koristimo crveni kupus ili sok od borovnice.

Zelena jaja

Jaja zelene boje omogućiće nam kopriva, spanać ili blitva

Smeđa jaja

Da bi se dobila smeđa jaja pokušate kao prirodnu farbu da koristite jaku crnu kafu

Kako se farbaju jaja prirodnim bojama

Neko nepisano pravilo je da ide šaka materijala biljnog porekla na 2 dl vode i 3 kašike sirćeta. Zagrejati do ključanja, a onda smanjiti temperaturu i kuvati oko 30 minuta. Proćedite biljni materijal, a u ofarbanu tečnost spustite kuvana jaja i kuvajte na umerenoj temperaturi još 10 minuta. Držite jaja još u toploj farbi da dobiju intenzivniju boju.

Još nekoliko saveta

Danas se osim onih klasičnih jaja bež boje mogu naći i potpuno bela jaja u prodaji. Ona su možda još zahvalnija za farbanje, jer se dobija boja koja je više izprofilisana. U svakom slučaju treba probati farbanje belih jaja.
Pre kuvanja i farbanja jaja je poželjno očistiti krpom namočenom u sirće, da bi se skinula prljavština i da bi ljuska jajeta ujednačeno primila boju.
Kuvana jaja ne bi trebalo da puknu prilikom kuvanja. Prilikom kuvanja jaja pre farbanja, dodati u vodu kašičicu sirćeta i soli. Jaja ne smeju biti hladna iz frižidera, već sa sobne temperature. Jaja se kuvaju oko 10 minuta, ali ne na najjačoj temperaturi. Ako se ovo ispoštuje ne bi trebalo da puca ljuska.
Da bi jaja nakon farbanja prirodnim bojama dobila sjaj, treba ih izglancati salvetom, koja je prethodno natopljena uljem.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!