Kako se sprema kuvano sočivo, konzervirano, pire i klice od sočiva

Sočivo je izvanredna namirnica, a čini se da kod nas nije baš mnogo zastupljena u ishrani. Može se jesti kao prilog uz mnoga jela i vrlo je hranjivo. Ima ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i supermarketima. Saznajte kako se sprema sočivo. Ako nemate vremena za kuvano sočivo, onda možete kupiti i konzervirano. Pročitajte kako da ga servitrate. Pogledajte još neke recepte, kako napraviti pire i klice od sočiva.

Kako se sprema sočivo

Sočivo ne treba držati potopljeno u vodi. Ono se samo ispira hladnom vodom, pre kuvanja, da bi se uklonili ostaci i prašina. Za kuvano sočivo treba koristiti dovoljno veliku šerpu, jer ono kuvanjem nabubri i poraste dvostruko, pa i više od toga. Pri kuvanju sočiva koristite 3 mere vode na 1 meru sočiva. Dodajte sočivo u vodu, poklopite, kad zakuva smanjite temperaturu, kuvajte dok ne upije vodu i omekša. Sočivo se kuva oko 20 minuta, a crveno sočivo još kraće. Soli se posle kuvanja, jer ako se so dodaje pre sočivo ostane čvrsto.

Kako pripremiti konzervirano sočivo

Za uštedu vremena, može se koristiti i konzervirano sočivo, samo ga treba dobro isprati vodom, da bi se smanjio sadržaj natrijuma. Prebacite konzervirano sočivo u cediljku. Isperite pod mlazom sveže vode, oko 1 minut, da bi se smanjo sadržaj natrijuma za nekih 60 %. Onda je spremno za serviranje.

Kako napraviti pire od sočiva

Sipajte kuvano sočivo u procesor hrane. Na jednu šolju sočiva, dodaje se četvrtina šolje vode. Miksujte da dobijete glatki pire. Ako želite nešto tečnije dodajte još malo vode. Pire od sočiva se može čuvati u frižideru oko 7 dana, a u zamrzivaču do 90 dana.

Kako napraviti klice od sočiva

Evo kako možemo napraviti klice od sočiva. Stavite sočivo u čistu teglu. Treba nam izbušen poklopac, ispod koga ide gaza. Napunite teglu hladnom vodom i isperite sočivo par puta. Zatim ponovo napunite teglu vodom i ostavite tako sočivo preko noći. Ujutro prospite vodu i dobro iscedite iz tegle. Ponovo isperite sočivo, ali sada temeljno iscedite vodu, da ostane samo vlažno. Zaklopite teglu sa gazom i poklopcem sa rupicama. Sočivo će polako početi da klija. Za 24 sata primetićete kako se zrna otvaraju, a iz njih izbijaju male klice. Dva puta na dan isperite i iscedite vodu iz tegle. Pazite da sočivo ne ostane u vodi. Držati ga dalje od sunčeve svetlosti, jer isušuje. Nastavite ispiranje i ispuštanje vode, dok ne dobiju klice 1,5 cm dužine. Potrebno je 4 dana. Kad je gotovo, promenite poklopac na tegi, stavite pravi i čuvajte klice od sočiva u frižideru. Mogu se koristiti oko 7 dana, ako ih pre ne pojedete.
Pisali smo i kako se prave i za šta su dobre klice od pšenice

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!