Ljuska od jaja i limun za kosti kao lek protiv osteoporoze

Ljuska od jaja je najbolji prirodni izvor kalcijuma, jeftin, pa gotovo besplatan, ako imamo u vidu da većina ljudi kad iskoriste jaje ljusku bace. Veliki je značaj minerala kalcijuma za čovekov organizam, a pre svega za kosti, jer omogućava stvaranje koštane mase i sprečava bolest osteoporozu. S druge strane mnogo faktora utiče na to da se kalcijum troši i crpi iz tela, nešto više kod žena, a naročito kod trudnica, dojilja i u menopauzi. Ako ne uzimate redovno orašaste plodove, ne koristite mleko i mlečne proizvode ili alge u ishrani, možda i vi imate potrebu za dodatnim kalcijumom. Neko će pohitati u apoteku po šumeće tablete kalcijuma, a neko više voli prirodne izvore, pa će ga zainteresovati ovaj recept, gde stavljamo ljuske od jaja i limun.

Ljuska jajeta

Ljuska jajeta je po svom sastavu vrlo slična ljudskim kostima i zubima. Potpuno je prirodna, pa je čovekov organizam lako usvaja. Ljuska sirovog jajeta sadrži oko 90% kalcijuma, a kuvanog znatno manje. Osim kalcijuma sadrži i druge značajne minerale, samo u tragovima. Neki stručnjaci preporučuju upotrebu ljuske jajeta kao prirodni dodatak ishrani, da bi se nadoknadio kalcijum. U većim dozama će izlečiti simptome manjka kalcijuma, te će delovati ljuska od jajeta kao lek za kosti, odnosno protiv osteoporoze. Tako se  može zaustaviti razvoj osteoporoze. Ali kako koristiti ljusku jajeta? Pa naravno, samleti. Mlevena ljuska jajeta u prahu će biti vrlo jednostavna za upotrebu.

Kako se koristi ljuska od jaja i limun za kosti

Ljuske od jaja nemojte bacati, nego sačuvajte. Operite ih i osušite. Onda ih blago propržite na suvom tiganju. Drugi metod je da se stave u šerpu sa vodom do ključanja, a posle se suše preko noći i sutra u rerni na 200 stepeni samo 10 min. Ne treba ih ni previše termički obrađivati, samo da se otkloni mogućnost prisustva nekih patogena. Potom ih sameljite u blenderu, mlinu za kafu ili avanu sa tučkom. Treba da dobijemo prah. Prah od ljuske jajeta se meša sa limunom. I limun ima svoju ulogu, jer onda organizam bolje usvaja kalcijum. Može da se sipa prah od ljuske jaja u limunadu ili u čaj sa limunom i medom. A može da se pomeša samo prah ljuske od jaja i med i da se tako jede. Kako vam više odgovara.

Ljuska od jajeta doziranje

Što se tiče doziranja, dobijeni prah se uzima jednom dnevno i to preporučuje se ujutro na prazan stomak, bar 1 h pre jela. Uzima se dugo 4 nedelje. Maloj deci se daje prstohvat, većoj deci trećina male kašike, a odraslima pola ili maksimalno cela mala kašika praha na dan. Prema tome, doziranje zavisi od životne dobi.

Ljuska od jaja kao lek

Ovako upotrebljena ljuska od jaja za kosti može biti veoma korisna. Sprečava razvoj i ublažava simptome osteoporoze.  Zašto je važna ljuska od jaja za osteoporozu. Ako mi našem telu ne damo dovoljnu količinu kalcijuma na dan, ono će uzimati taj kalcijum iz kostiju. To nikako ne bi voleli, jer tako može da se dobije osteoporoza. Ali osim za kosti i zube, kalcijum iz ljuske jajeta može da koristi za zdravlje mišića i nerava, aktivnost enzima i obrazovanje ćelija. Prema nekim istraživanjima utvrđeno je da kalcijum iz ljuske jajeta deluje na povećanu gustinu kostiju, ublažava artritički bol, pa čak i stimuliše rast hrskavice.

Istraživanje o ulozi kalcijuma iz ljuske jajeta
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15018022

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!