Dan i noć cveće i čaj– ukrasno i lekovito bilje – Viola tricolor

Cveće dan i noć je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, koja pripada porodici ljubičica, a ima više podvrsta. Viola tricolor je poznata po sledećim nazivima: maćuhica, ljubica, trobojna ljubičica, livadska ljubičica, viola. To su popularne ukrasne biljke, a samo divlje podvrste se koriste i u lekovite svrhe.

Karakteristike

Dan i noć biljka je zeljasta biljka manjih dimenzija. Naraste do 30 cm. Stabljika je razgranata i šuplja. Listovi su suprotni, gornji izduženi, a donji srcoliki. Cvetovi se razvijaju na dugim peteljkama, koje izbijaju iz pazuha listova. Dan i noć cveće je trobojno, a cvetovi su obično ljubičasti, beli i žuti. Mada tu može biti dosta varijacija. Podvrste se međusobno ukrštaju pa otuda tolika raznolikost. Cvetanje se dešava od maja do septembra. Biljka je prilično otporna na hladnoću.

Stanište

Biljka je u prirodi rasprostranjena na širem području Evrope i Azije. Raste u delimičnoj senci. Voli blago kiselo i rastresito zemljište. Raste na livadama, pašnjacima i baštama.

Razmnožavanje, sadnja i uzgoj

Kad je u pitanju dan i noć razmnožavanje je najlakše semenom. Mogu se sejati u zatvorenom, pa kasnije preneti u baštu, a mogu se i direktno sejati na otvorenom. Potrebno je oko 2 nedelje da niknu iz semena, pod uslovom da zemlju održavamo vlažnom. Kad ih presađujete u baštu, sadnja dan i noć ide na razmak od 30 cm. Kod direktne setve, po nicanju se proređuju po potrebi. Dan i noć se mora zaštititi kako bi prezimio zimu napolju ili ga presaditi u saksije pa uneti preko zime. Neko ko voli ovo cveće opet kupuje na proleće nove biljke i sadi. Prihrana dan i noć se radi sa fosfornim i kalijumovim đubrivom. Zalivanje treba biti redovno, naročito kada su sušni periodi, ali opet voditi računa da se ne pretera, da ne bi trunuo koren. Precvetali cvetovi se odstranjuju, da bi dali priliku novim, pa se tako donekle može produžiti vreme cvetanja. Redovno okopavanje i uklanjanje korova, se podrazumeva, da bi vaš cvetnjak lepo izgledao.

Lakovita svojstva

Upotreba dan i noć u lekovite svrhe je poznata u narodnoj medicini, kad je u pitanju divlja maćuhica, ali danas ne tako česta. Kao lek se koristi nadzemni deo biljke u vreme cvetanja. Suši se u hladu. Koristi se za čaj od maćuhice, koji se pije i koristi se spolja za ispiranje i obloge. Pije se za čišćenje krvi. Koristan je za metabolizam. Upotrebljava se kod problema sa kožom, kao što su ekcem, svrab, osipi, akne i sl. Isto tako koristi se kod gihta i reumatizma, kašlja i velikog kašlja. Pospešuje izlučivanje urina i znojenje.

Dan i noć čaj priprema

Čaj od maćuhice priprema se tako što se supena kašika čaja prelije sa 2 dl hladne vode. To se poklopi i ostavi preko noći. Sutra se procedi i zagreje da bude topao, ali ne da proključa. Može se piti 2-3 šolje na dan, polako u gutljajima. Dan i noć čaj nije naročito ukusan pa se može zasladiti medom i drugim zaslađivačima.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!