Ljuske od jajeta protiv truleži plodova paradajza i paprike

Paradajz i paprika, ali i ostalo povrće zahteva kalcijum u prihrani. Posebno je to potrebno kod paradajza i paprike, jer se u slučaju nedostatka pojavljuje trulež plodova. Prepoznaje se po tome što truljenje kreće od vrha ploda. Pojavljuju se tamne fleke koje se šire dalje. Kalcijum se ispire iz zemljišta i mora se nadoknaditi. Najbolje je koristiti prirodne izvore. Prah koji se dodaje rasadu je zapravo prah od ljuske jajeta. Ljuska jajeta je bogat izvor kalcijuma, a može se koristiti u organskoj proizvodnji. Sakupljajte ljuske od jaja tokom cele godine.

Kako se dodaje prah od ljuske jajeta protiv truleži

Ljuske jajeta nemojte bacati, nego sačuvajte, osušite i upotrebite kada dođe vreme. Da bi se dobio prah ljuske se samelju u mlinu za kafu ili istuku u avanu. Prah se stavlja u rupe odmah prilikom sadnje rasada paradajz i paprike. Sipajte šaku praha u svaku rupu pri sadnji. Prah od ljuski jajeta će zemlju obogatiti kalcijumom. U kasnijoj fazi rasta biljke, prah možete stavljati i pored biljaka. Da bi se iskoristile efikasnije, mlevene ljuske jaja možete držati u kantici sa vodom tokom nekoliko dana. Potom ga upotrebite za zalivanje biljaka.

Ljuske jajeta protiv puževa i štetočina

Povrće i ostale biljke, koje su na meti puževa, mogu se zaštititi upotrebom grubo izmrvljenih ljuski jajeta. Pospite sloj ljuski jajeta oko biljaka koje uzgajate i one će biti dobra odbrana od ovih štetočina. Korisne su i protiv krompirove zlatice. Umesto da koristite štetne hemijske preparate, probajte se rešiti štetočina sa ljuskama od jajeta.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!