Kopriva kao organsko đubrivo i prirodni insekticid

prskanje koprivomOsim kao lekovita biljka za čoveka, može se upotrebiti kopriva kao insekticid, da zaštiti druge biljke i kopriva kao đubrivo (gnojivo). Prskanje koprivom se obavlja u više faza tokom vegetacije. Organsko đubrivo od koprive i prirodni insekticid od koprive imaju ulogu u organskoj proizvodnji, kada ne želimo upotrebiti veštačka đubriva ili hemikalije za žaštitu biljaka.

Tečno đubrivo od koprive

Koprivu nije teško pronaći u prirodi. Može se upotrebiti za pravljenje tečnog đubriva, koje ćemo koristiti za sopstvenu baštu ili vrt. Prvo nam je potrebno bure. Pošto kopriva fermentiše u vodi, treba bure postaviti što dalje, jer se širi ne baš prijatan miris. U bure se stavlja 1 kg koprive. Koprivu je najbolje nakositi u periodu kada cveta, a onda pokupiti rukavicama i staviti u bure. Sipati 10 l vode, najbolje bi bilo kišnice. Koprivu potopiti da sva bude pod vodom. Bure sa koprivom treba stajati na suncu. Može se prekriti otvor sa mrežom za komarce, da ništa ne upada u bure, a ipak ima oduška. Fermentacija će usloviti da tečno đubrivo od koprive krene da peni. Proces će trajati 15-20 dana. Povremeno treba promešati koprivu u vodi. Nakon što prestane da peni potrebno je da se procedi. Držite ga na tamnom i hladnom mestu. Ovo organsko đubrivo je koncentrovano, tamne boje i ružnog mirisa. Koncentrovano znači da se razređuje. Za zalivanje se na 1 l ove tečnosti dodaje 10 -15 l vode kišnice, a za folijarno prihranjivanje 1 l tečnosti na 50 l kišnice. Folijarno prihranjivanje predstavlja ustvari đubrenje preko listova, a sprovodi se u periodu vegetacije, kada je velika lisna masa i biljka tim putem može dobro da usvaja đubrivo od koprive. Prskanje koprivom folijarno je dobro i zbog toga što može poslužiti kao prirodni pesticid, da tera insekte sa listova. Kopriva je bogata mineralima i gvožđem, te za biljke posebno značajnim azotom. Kopriva kao đubrivo je praktično besplatna, samo je potrebno uložiti rad za pravljenje. Oragansko đubrivo od koprive je posebno pogodno za prihranjivanje lisnatog povrća jednom sedmično, ali i za sve ostalo bilje koje ima značajnu lisnu masu.

Prirodni insekticid od koprive

U proleće kada biljke naglo kreću da rastu, pojavljuju se i štetočine. Najpodložnije je povrće. Nešto se mora preduzeti. Ako želimo ekološku proizvodnju, upotreba hemijskih sredstava ne dolazi u obzir. Onda tražimo druga rešenja. Jedno od takvih rešenja je kopriva. Za prirodni insekticid od koprive nam je potrebna jedna kanta pokošene koprive. Ovu koprivu pomešamo sa ključalom vodom, mešamo i ostavimo tako da stoji 12-24 sata. Neko još sa koprivom stavlja i beli luk, jer beli luk zbog svog intenzivnog mirisa, isto tako odbija mnoge insekte. Dobri poznavaoci kažu da pre prskanja koprivom treba dodati tečni sapun u razmeri 1 prema 100, a može i žuti šećer ili čak mleko. Sve je to u cilju pojačanog dejstva i dužeg zadržavanja ovog prirodnog insekticida na biljkama. Proceđena tečnost se stavlja u prskalice i prskanje koprivom može da počne. Ponavljati jednom nedeljno, jer ovo ipak nema jačinu hemijskih sredstava, ali ipak može da otera štetočine, posebno lisne vaši i gusenice.

koprive

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!