Zašto se stavlja crni luk na stopala u čarape preko noći kao obloga

Sigurno ste već videli ili čuli da neki ljudi stavljaju crni luk na stopala, pa preko navuku čarape i tako drže preko noći u vidu obloga. Nekoga ovo može podstetiti na skidanje temperature sa sirćetom i palentom, što se na sličan način držalo tokom noći u čarapama, a nije bilo nimalo prijatno. Ali ovaj trik gde se drži crni ili crveni luk na tabanima mora da ima nekog efekta.

Korist od luka na tabanima

Efekat je pre svega za zdravlje stopala o kojima se inače vodi malo računa. Luk na tabanima može da spreči neprijatan miris nogu, zatim da onemogući razvoj gljivica i bakterija na stopalima, kao i nekih drugih bolesti stopala, kurije oko i sl. Luk je poznat kao prirodni antibiotik i poznato je njegovo dejstvo spolja na kožu.
Međutim sada se ide dalje, pa se tvrdi kako luk ne mora samo da se jede da bi bio koristan za zdravlje, nego se upotreba luka na tabanima spolja kao obloge, odražava na celokupno zdravlje. Setimo se, kad sečemo luk, on izaziva takvu reakciju da oči počinju da suze. Za to je odgovorna fosforna kiselina, koja i ovako preko tabana čini ’’čuda’’. Navodno na taj način deluje pozitivno na detoksikaciju organizma, odnosno čišćenje krvi. Zatim deluje na jačanje imuniteta. Time se sprečavaju prehlade, virusne i bakterijske infekcije, a dobar je i protiv kašlja. U prošlosti je postojalo uverenje da luk upija štetne materije, viruse, bakterije i gljivice, pa ih na taj način izvlači iz organizma.
Na žalost ove tvrdnje nisu potkrepljene naučnim dokazima, ali ipak možemo istaći da upotreba crnog luka za stopala ne može da šteti, ukoliko i sve dok se to ne koristi kao zamena za terapiju koju je lekar prepisao.

Pogledajte još i za šta se koriste obloge od kupusa

Kako staviti crni luk na stopala

Ako se i vi odlučite da probate da držite luk u čarapi preko noći, evo kako to treba da uradite. Može se koristiti luk sa narandžastom ljuskom, ljubičasti luk ili srebrenac. Bitno se da se luk seče na kriške ili kolutove i da se tako stavlja na stopala. Pažljivo namestite i obujte preko čarape, čak i dva para čarapa. Ovo sve se radi neposredno pred spavanje, držati preko noći, a ujutro se skida. Može se raditi jednom nedeljno, ali može i svake noći, jer nema neželjenih efekata. Obloge od crnog luka na stopalima ipak imaju jednu manu, a to je neprijatan miris luka koji se širi prostorijom. Kome ovo smeta neka koristi sprej za osvežavanje prostorije i uklanjanje neprijatnih mirisa.


Screenshot Youtube

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!