Eterično ulje eukaliptusa za inhalaciju sinuse i lakše disanje

Eukaliptus biljka je zimzeleno drvo iz Australije, koje je poznato kao glavni izvor hrane koala medveda. Listovi eukaliptusa su izvanredna hrana za mnoge divlje životinje, a eterično ulje eukaliptusa dobijeno od listova, ima moćna medicinska svojstva za čoveka. Još su Aboridžini koristili eukaliptusov list za brže zarastanje rana, tako što bi ga čvrsto privezali na mesto reza. Uočivši pozitivno dejstvo listova eukaliptusa, kod medicinara se rodila ideja da proizvode ulje od eukaliptusa, koje će se koristiti u medicinske svrhe.

Kako se koristi eukaliptusovo ulje za inhalaciju

Za ulje eukaliptusa upotreba je posebno korisna u slučaju prehlade i potrebe za čišćenjem disajnih puteva. Postoje dva efikasna načina upotrebe. Jedan je kada sipamo nekoliko kapi ulja eukaliptusa u difuzor za eterična ulja i to najbolje pre odlaska na spavanje. Time udišemo eukaliptus cele noći i uživamo u njegovim blagodetima lečenja. Druga mogućnost je pravljenje situacije kao u parnom kupatilu. U posudi zagrejete vodu i u nju sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Nagnete se nad posudu, stavite peškir iznad glave i duboko udišete 5-10 minuta. Upravo tako se koristi eterično ulje eukaliptusa za inhalaciju, a trebalo bi da vam omogući lakše disanje. Ulje eukaliptusa za sinuse u slučaju sinuzitisa i alergija, omogućava primetno poboljšanje prilikom upotrebe, a to su dokazale i neke studije. Isto tako njegova efikasnost se ogleda kod lečenja respiratornih problema, kao što su astma, bronhitis i pneumonija. Eukaliptus u vazduhu tretira i stimuliše krvne sudove u disajnim organima, te na taj način omogućava više kiseonika u plućima.

Ulje eukaliptusa za kosu

Pomešajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa sa maslinovim ili kokosovim uljem i to će biti odlična maska za vašu kosu. Ova maska hidrira kosu, čisti perut i eliminiše svrab glave. Da li ste znali da se eukaliptus koristi kao prirodni tretman za vaške u kosi, kao alternativa hemijskim tretmanima.

Ulje eukaliptusa za kožu

Ulje eukaliptusa ima antiseptička i antimikraobna svojstva, pa se koristi i za kožu i zo za lečenje rana, posekotina, opekotina, uboda insekata, abrazija i ožiljaka. Pored toga što hladi i deluje kao prirodni analgetik, jer ublažava bolove na tretiranoj oblasti, takođe čuva područje od infekcije i ubrzava zarastanje.

Ostala upotreba i gde kupiti

Eterično ulje eukaliptusa se još koristi u aromaterapiji, kao prirodni dezodorans, čistač za ruke, osveživač prostora i sl. Možete ga kupiti u apotekama. Cena se kreće oko 200 dinara pa na više, za bočicu od 10 ml.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!