Divlja ljubičica kao lek (Viola odorata) (video)

Divlja ljubičica je nežno ljubičasto cveće, koje se uz visibabu i jagorčevinu, ubraja među prve vesnike proleća. Prelepe su kad procvetaju, ali kako temperature rastu, tako i cvetovi ljubičica polako odumiru od vrućine nadolazećeg leta. Često raste u senci, ali se širi i na osvetljene lokacije, ako su uslovi povoljni. Ipak prednost daje senci šuma, pa je još nazivaju šumska ljubičica. Najčešće raste u listopadnim šumama, među grmljem ili uz tokove reka i potoka. Drugi nazivi su mirisna ljubičica, plava ljubičica, mlekuša ili Viola odorata. Osim što je jestiva biljka, ona ima i nekoliko medicinskih svojstava, pa može poslužiti divlja ljubičica kao lek.

Karakteristike

Divlja ljubičica je višegodišnja zeljasta biljka. Naraste oko 10 cm u visinu. U zemlji ima žutosmeđi kvrgavi koren sa korenčićima kao dlačicama. Smatra se da je poreklom iz Evrope, ali raste i u drugim delovima sveta. Listovi su zeleni okrugli na dugim peteljkama, blago su nazubljeni, a pri osnovi srcoliki. Biljka cveta od marta do maja. Na dugim stabljikama nalaze se pojedinačini cvetovi. U zavisnosti od geografskog područja na kome raste ljubičica može imati sitnije ili krupnije cvetove različite boje, od ljubičaste, preko plave, do ružičaste. Šumska ljubičica može i da se presadi, pa da se uzgaja.

Upotreba

Cvetovi i listovi ljubičice mogu se jesti. Bogate su vitaminima A i C. Najbolje ih je koristiti u salatama. Cvetovi se mogu kandirati, ubaciti u salatu ili od njih možemo napraviti žele, čaj, sok ili liker. Ako imate priliku da uberete divlje ljubičice u prirodi, gde nema zagađenja, onda možete napraviti  neke recepte od nje.

Šta leči divlja ljubičica

Mirisna ljubičica se odavno koristi kao lekovita biljka. Koristila se kao lek za lečenje posledica alkoholizma, kod slabovidosti i glavobolje. Dobra je protiv nadimanja. U prirodnoj kozmetici se može primeniti za čišćenje lica. Kao lek se koristi cvet, list, seme i koren divlje ljubičice. Upotrebljiva je cela biljka. Tokom cvetanja beru se cvetići i suše se u hladovini, da mi se očuva boja. Listovi se beru nakon cvetanja. Koren se uzima u jesen ili proleće.

Recepti

Čaj od divlje ljubičice

Dve kašike suvih i usitnjenih delova ljubičice, prliti sa 2,5 dl hladne vode. Zagrevati do ključanja, a zatim i neka ključa par minuta. Ohladiti i procediti, pa dodati med. Piti kod upale grla tri puta dnevno po jednu šolju.  Ovaj čaj od divlje ljubičice isto pomaže kod glavobolje i nadimanja.

Sok od ljubičice

100 grama cvetova ljubičice preliti sa 1 l prokuvane vode, dodati šećer ili med, poklopiti i ostaviti da se hladi 12 sati.

Tinktura od ljubičice

Napuniti staklenu flasu cvetovima šumske ljubičice i preliti komovom rakijom, Ostaviti da odstoji 40 dana, zatim procediti. Pije se po pola zatvarača izjutra .To je narodni lek za srce.

Liker od ljubičice

10 kašika svežih cvetova divlje ljubičice preliti sa 1 l rakije. Dobro zatvoriti i ostaviti tako 1 mesec. Procediti. Skuvati šećerni sirup od 300 gr šećera i 3 dl vode. Neka se ohladi pa ga pomešajte sa rakijom i tako dobijamo liker od ljubičice.

Mleko za čišćenje lica

Šaka cvetova divlje ljubičice se prelije sa 0,5 l mleka. Zagrevati ali ne da proključa. Ohladiti i čuvati u frižideru. Koristiti kao mleko za čišćenje lica.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!