Zeleni ajvar od zelenog paradajza recepti

zeleni paradajzDa li ste nekad probali napraviti zeleni ajvar? Umesto od paprika pravimo ovaj ajvar od zelenog paradajza. Baš su korisni ovi recepti, jer krajem leta i početkom jeseni ostaju značajne količine zelenog paradajza, koji nikad neće sazreti. Valja ga utrošiti na pravi način. Ovo je jedana od mogućnosti, kako iskoristiti zeleni paradajz za zimnicu.

Neprženi ajvar od zelenog paradajza

Neko će možda reći nije to ajvar, nego salata od zelenog paradajza. Možda su i u pravu pošto se ne prži i ne kuva, ali nema veze kako se zove, nego da pređemo na recept. Zeleni paradajz treba oprati, pa zatim iseckati na komade. Komade paradajza samleti u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. Sve onda prebaciti u veliku cediljku, da se višak tečnosti ocedi. Paradajzu dodati ostale sastojke, a to su rendani ren, senf, so i ulje. Dobro sve izmešati. Puniti već pripremljene teglice sa ajvarom. Nema konzervansa i pitanje je koliko dugo može da stoji. Da se ne bi kvario, potrebno je dobro nabiti smesu u tegle da ne ostaje vazduha, a na posletku preko ajvara dodati jedan cm ulja. Teglice zaklopiti i staviti na tamno mesto. Neke domaćice konzervišu ajkvar tako što pri vrhu tegle sipaju istopljenu mast koja još cvrči, tako da kad se mast ohladi ona hermetički zatvori ajvar. Kasnije kad se jede, samo se kašikom izbaci mast sa vrha. Tako smo dobili neprženi zeleni ajvar od paradajza.

Sastojci

3 kg zelenog paradajza
300 grama rena
300 grama senfa
3 dl ulja
3 kašike soli

Ajvar od zelenog paradajza i paprika

Drugi recept za ajvar od zelenog paradajza, je ustvari kombinacija zelenog paradajza i paprika. Zeleni paradajz se obari, te oljušti. Paprika se ispeče, pa oljušti. Ocediti sve i samleti na mašini za mlevenje mesa. Zatim se kuva sve u adekvatnoj šerpi oko sat vremena. Praktično dok tečnost pokuva i dok ne dobijemo željenu gustinu. Ako želite da bude ljuto, treba dodati nekoliko ljutih paprika. Pred sam kraj kuvanja, dodaje se rendani ren, ulje, senf i so po želji. Sipati ajvar u pripremljene tegle, potom konzervisati odozgo sa uljem ili sa masti, kako smo već prethodno opisali.

Sastojci

2 kg zelenog paradajza
2 kg paprika
2 dl ulja
200 gr rena
200 gr senfa
so

salata od zelenog paradajza

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!