Kako paradajz raste naopako. Nova metoda u baštovanstvu

Priznaćete da izgleda čudno i dosta različito u odnosu na konvencionalni uzgoj paradajza, ali mogi vrtlari prihvataju, ovaj zanimljiv način uzgoja – naopako. Sorte paradajza koje se preporučuju za ovakav uzgoj su naročito čeri i roma, mada mogu i druge sorte. Pre nego što se upustite u gajenje paradajza naopako, treba da čujete koje su prednosti i potencijalni izazovi. Onda ćete moći da odlučite, da li je ovo pravi metod uzgoja paradajza za vas.

Prednosti uzgoja paradajza naopako

I na ograničenom prostoru

Imate ograničen prostor, ali i želju da uživate u ukusnom domaćem paradajzu. U tom slučaju ova metoda uzgoja paradajza, može biti najbolje rešenje za vas. Na sunčanom balkonu ili terasi, uzgoj paradajza naopako u balonima od vode, može vam pružiti bogatu žetvu.

Bez pritki

Ako ste uzgajali paradajz, znate da su neophodne pritke ili kočevi, koji se zabadaju pored biljke paradajza, da bi se vezala. Kod ovog metoda, gde paradajz raste naopako, pritke nisu potrebne. To znači i manje posla.

Manje boljesti i štetočina

Pri uzgoju paradajza naopako, biljke manje podležu bolestima i štetočinama. Biljke paradajza su daleko od vlažnog tla, pa su otpornije na gljivična oboljenja. To znači zdravije biljke i manje posla za vas.

Manje korova

Ko je uzgajao paradajz na uobičajeni način zna da će sigurno morati da se bori protiv korova. Kad biljke paradajza uzgajate naopako, korov gotovo da nema gde da se uhvati. To opet znači manje posla za vas.

Mobilnost

Kada jednom posadite biljku paradajza u zemlju u bašti, ona će tu i ostati. Kada posadite paradajz u kontejner naopako, možete ga premeštati po želji. Ako je prognoza loša, ako će biti hladno vreme, možete čak i uneti paradajz.

Protok vazduha


Sadnice paradajza posađene naopako, omogućavaju odličnu cirkulaciju vazduha, što nije zanemarljivo za zdravlje biljaka. Pošto paradajz visi, vazduh može slobodno da se kreće oko kontejnera, mnogo bolje nego u bašti.

Izazovi u uzgoju paradajza naopako

Zalivanje

Vrtlarenje u kontejnerima predstavlja izazov u pogledu zalivanja. To nije izuzetak ni kod uzgoja paradajza naopako. Kontejneri mogu brzo da se isušuju, ali isto tako mogu i previše da se natope vodom, što dovodi do truljenja biljaka. Treba biti pažljiv sa zalivanjem.

Postrojenje

Sadnice paradajza naopako, zajedno sa kontejnerima, mogu biti veoma teške. Ako nemate dobru opremu, odnosno uradi sam umeće, sve može neslavno da se završi.

Sunce

Imajte u vidu da paradajzu treba mnogo sunca. Ako mesto na kome držite paradajz okrenut naopako, nije dovoljno osunčano, biljka neće dati rod, kao što se očekuje.

Vetar

U zavisnosti od klimatskih uslova, ovo postrojenje se može ljuljati i okretati na vetru, zajedno sa sadnicama. Obezbedite dobro koliko je to moguće

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!