Kad vidite ovo više nikad nećete bacati pepeo u smeće

Kod nas se mnoga domaćinstva još uvek greju na drva. Kamin na drva ili smederevac, pružaju toplotu i lep ugođaj tokom zimskih meseci. Pri tom sagorevanju drveta dobija se pepeo. Ljudi ga uglavnom bacaju, a može se upotrebiti pametno, na različite načine. Zapravo pepeo je jako koristan. Zato pre nego što sledeću turu pepela bacite u smeće, pogledajte ovo do kraja.

Pepeo u bašti

Pepeo u alkalan, budući da sadrži 70% kalcijum-karbonata, tako da se može koristiti za popravljanje zemljišta koje je kiselo. Koristite ga isključivo na kiselom zemljištu kao đubrivo.
Drveni pepeo možete dodavati na kompostnu gomilu. To je odličan način za recikliranje ovog produkta sagorevanja. Pepeo će povećati nivo kalijuma u kompostu. Kompost je rudnik ishrane za vaše biljke u proleće, a pepeo će biti jedan njegov sastavni deo.
Vrtlari već dugo koriste pepeo da odvrate puževe iz svojih vrtova. Budući da je drveni pepeo prirodni sušač, a tela puževa su sluzava, te imaju tako visok sadržaj vode, oni ne žele preći preko pepela. Dakle, stavite prsten drvenog pepela oko biljaka kako biste ih zaštitili od ove štetočine.
Ako su mravi okupirali vaš travnjak, pospite sloj pepela preko tih mravinjaka, da biste ih naterali da se odsele.

Pepeo za čišćenje

Drveni pepeo je blag abraziv. Pomešajte pepeo sa malo vode i napravite pastu. Ovom pastom možete uspešno da čistite razne površine, a posebno metalne. Koristi se za poliranje srebra i drugih metala.
Pepelom od drveta se uspešno uklanjaju mrlje od motornog ulja, sa betona ili asfalta. Pospite pepeo na mrlju i ostavite ga tako satima, da upije ulje, a onda samo pometite.
Kada se pepeo pomeša sa vodom, dobija se ceđ, a to je kao tečni sapun. Može se koristiti za pranje kose i čišćenje kose od peruti. Ceđ se nekad koristila za pranje i izbeljivanje veša.
Domaći sapun od pepela možete napraviti tako što prvo pomešate pepeo sa vodom da dobijete ceđ. Onda dodajete masnoću u odgovarajućem obliku i eterična ulja radi mirisa. Uz dosta kuvanja i mešanja dobićete domaći sapun.

Pepeo za kontrolu vlage i neprijatnih mirisa

Drveni pepeo je alkalan, baš kao i soda bikarbona, što znači da će upiti vlagu i mirise iz vazduha. Stavite malu posudu s njim u frižider ili u sobu gde se oseća buđ. Pepeo će upiti mirise, čineći stvari ponovo svežima. Drveni pepeo je sredstvo za sušenje koje možete staviti u upotrebu u vlažnim prostorima, poput vlažnog podruma ili loše provetrenog kupatila. Samo mali poslužavnik drvenog pepela u uglu može vam pomoći da izvučete vlagu iz sobe.

Share Button
loading...

Ostavite odgovor

error: Content is protected !!